Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Död val spolades i land – hade 22 kilo plast i magen

En död val spolades i land vid turistparadiset Porto Cervo på Sardinien. Foto: CNN
En död val spolades i land vid turistparadiset Porto Cervo på Sardinien. Foto: CNN

En död val spolades i land vid turistparadiset Porto Cervo på Sardinien.

När den undersöktes av lokala marinbiologer upptäckte man drygt 20 kilo plast i magen.

– Det fanns slangar, soppåsar, fiskenät och en påse tvättmedel där man fortfarande såg streckkoden och varumärket, berättar Luca Bittau, ordförande för organisationen SeaMe, för CNN.

Den åtta meter långa, dräktiga kaskelotten undersöktes efter att den upptäckts på en strand på den italienska ön Sardinien – då upptäckte man kilovis med plastartiklar i magsäcken. När valen undersöktes närmare hittade man även en ofödd unge i valens mage.

– Hon var dräktig, men fostret hade med största sannolikhet dött innan mamman. Förruttnelsen var långt gången, säger Luca Bittau till CNN.

Valen har nu blivit en symbol för Italiens kamp mot nedskräpning i havet och överanvändning av plast. Efter att den flutit i land vid den lyxiga turistorten Porto Cervo skrev Italiens miljöminister Sergio Costa på Facebook:

”Finns det fortfarande folk som inte tar det här på allvar? För mig är det här prioriterade och viktiga problem”.

EU förbjuder engångsplast

Costa har tidigare sagt att Italien ställer sig helhjärtat bakom EU:s beslut att förbjuda engångsplast.

Det nya förbudet omfattar plastartiklar som sugrör, bestick och bomullspinnar. Lagen klubbades tidigare i våras igenom i Europaparlamentet med 560 ja-röster mot 35 nej-röster, enligt AFP.

År 2021 förbjuds engångsprodukterna och enligt den nya lagen ska även 90 procent av plastflaskorna återvinnas år 2029. Lagom till år 2030 ska även 30 procent av flaskorna vara tillverkade av återvunnet material.