Att tillverkningen av mobiltelefoner kan leda till så mycket avfall beror bland annat på att de innehåller så många olika metaller. Sajten Forskning.se, som publicerar nyheter om forskningsresultat från landets lärosäten och forskningsinstitut, rapporterar att en smarttelefon i snitt innehåller 68 metaller.
I batterierna finns till exempel litium och kobolt och i sladdarna finns en massa koppar Skärmarna innehåller bland annat tenn. Därtill behövs koppar, guld och silver till elektroniken.
– Och då ska man ha i åtanke att man för att utvinna ett kilo koppar kanske måste bryta hundratals eller till och med tusen kilo kopparmalm och bergmaterial. Det går åt mycket energi under de här processerna och kemikalier krävs för att få fram metallerna, förklarar Göran Finnveden, vice rektor för hållbar utveckling på KTH och professor i miljöstrategisk analys.
Han har i likhet med forskare från Svenska Miljöinstitutet IVL tittat på vilka delar av mobilens livscykel som påverkar klimatet mest. Och det är under tillverkningen som klimat- och miljöavtrycket är som störst. Att använda och ladda sin smartphone varje dag i flera år har inte lika stor miljöpåverkan som att producera alla material och alla små elektronikkomponenter till mobilen.
– Klimatavtrycket har också en tendens att öka ju större och tyngre telefon du väljer och ju större skärmen är, för då behövs det ju mer material till den, säger Göran Finnveden.

Tillverkning i Kina med fossil energi
När Råd & Rön berättade om smarta mobilers miljöpåverkan påpekades att många av de här komponenterna tillverkas i Kina, som använder mycket mer fossil energi än vad man gör i Sverige. Och många av metallerna är så kallade ”konfliktmineraler”. De utvinns i de områden i världen där pengarna från brytningen skapar internationell kriminalitet och finansierar krig. Det förekommer också att barn tvingas arbeta i gruvorna och att mänskliga rättigheter kränks.
Men än mer energikrävande än gruvbrytningen är tillverkningen av mikrochip. Forskning.se skriver att produktionen ständigt kräver nya och fler fabriker och att det många gånger blir billigare att bygga nya fabriker i takt med att tekniken förnyas, jämfört med att rusta upp befintliga anläggningar.
Det kan svara svårt att föreställa sig hur ens egen lilla mobiltelefon kan påverka hela jordens klimat, men då ska vi komma ihåg att smarttelefonen på fyra år gick från att vara en nischprodukt som fem procent av befolkningen använde, till att numera vara något som varannan person har i fickan. Enligt Råd & Rön räknar forskarna med att bara 60 procent av mobilerna återanvänds. Resten ligger ofta och skräpar i byrålådor eller hamnar bland elektronikskrot på återvinningscentralerna.
– Självklart vore det bästa om fler behöll sina mobiler längre och om tillverkarna gjorde det enklare att laga mobilerna. Som det är nu kan dels mjukvaran begränsa hur länge vi tycker oss kunna ha mobilerna kvar och dels är det lätt att tappa och ha sönder de smarta telefonerna, säger professor Göran Finnveden.
Så påverkar mobilerna klimat och miljö
2020 beräknas 2,5 miljoner smarta mobiltelefoner säljas i Sverige och omkring två miljarder i världen.
När forskarna tittar på mobilens livscykel är det vid tillverkningen som den största miljöpåverkan uppstår.
En enda smarttelefon kan ge upphov till 86 kilo avfall och innehålla 68 olika metaller som kobolt, guld, koppar, silver och magnesium. Tillverkningen sker dessutom ofta med fossil energi.
Källor: DN, Forskning.se, Råd & Rön, Naturvårdsverket, Svenska Miljöinstitutet IVL.
Så minskar du klimatavtrycket från din mobil
Behåll din mobil så länge som möjligt.
Laga i stället för att köpa ny.
Välj en mindre mobil med mindre skärm så minskar användningen av miljöpåverkande metaller.
Sälj din gamla mobil i stället för att låta den skräpa i en låda. Lämna helt uttjänta mobiler till återvinning.
Källa: Professor Göran Finnveden