Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

DiCaprio skänker miljoner för att rädda Amazonas

Förödelsen efter bränderna vid Amazonas är stor.
Leonardo DiCaprio skänker pengar för att bevara Amazonas. Foto: DIN EUGENIO/SHUTTERSTOCK
Satelitbild från bräder i staten Rondonia i Brasilien. Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN

Skådespelaren Leonardo DiCaprio har länge engagerat sig för klimatet. 

I och med de stora skogsbränderna i Amazonas skänker DiCaprios miljöorganisation ”Earth Alliance” nu 5 miljoner dollar för att bevara regnskogen, skriver Variety.

Efter drygt tre veckor har Brasilien fortfarande inte kontroll över de intensiva eldsvådor som slukar Amazonas regnskog. 

På sociala medier har influencers uppmanats att öka medvetenheten. Och skådespelaren Leonardo DiCaprio har tagit det ett steg längre. 

Ska stötta urinvånarna

I juli startade han ”earthallience” och organisationens fösta initiativ blir att samla pengar till brandkatastrofen. 

På Instagram skriver skådespelaren att Amazonasfondens fokus kommer vara att ge resurser till urinvånares samhällen och till andra i lokalsamhället som jobbar för att skydda och upprätthålla den biologiska mångfalden i området som hotas i och med de många bränderna som härjar runtom i regionen. 

https://www.instagram.com/p/B1ltuBjlNuY/?utm_source=ig_web_button_share_sheet

Amazonasfonden kommer att donera pengarna, fem miljoner dollar, vilket motsvarar 48 miljoner svenska kronor till fem lokala organisationer, enligt Varitey: Instituto Associacao Floresta Protegida (Kayapo), Coordination of the Indigenous Organizations of the Brazilian Amazon (COIAB), Instituto Kabu (Kayapo), Instituto Raoni (Kayapo) and Instituto Socioambiental (ISA).

Över tusen nya bränder

Amazonas är världens mest artrika regnskog och kallas ofta för planetens lungor, då regnskogen producerar cirka 20 procent av syret i jordens atmosfär. Platsen är även hem för den brasilianska ursprungsbefolkningen.

Över 78 383 skogsbränder har i år hittills rapporterats i Amazonas regnskog. Det är det högsta antalet sedan myndigheten började sina mätningar 2013. Förra året rapporterades 40 000, enligt Brasiliens rymdmyndighet, INPE. 

Årets siffra ser bara ut att öka. Mellan torsdagen och fredagen startades 1 663 nya bränder i regnskogen, enligt INPE. 

Människan står bakom 99 procent av bränderna. Det rör sig om olyckshändelser, men framför allt är det lantbrukare och större företag som bränner skogen för att kunna bruka jorden och föda upp boskap. 

Brasiliens president Jair Bolsonaro har tonat ned brändernas betydelse, men ändå godkänt att armén sätts in för att försöka bekämpa bränderna. Sex delstater uppges ha begärt hjälp från den brasilianska Försvarsmakten. 

Över 20 miljoner människor är bosatta i Amazonas. I staden Porto Velho i delstaten Rondonia kommer larm om att röken sprider sig in över staden.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.