Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Det skiljer bränderna i Amazonas från de svenska skogsbränderna

Leif Sandahl, brandingenjör vid Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB.Foto: MSB
Boskap i brasilianska Amazonas står bredvid den rykande regnskogen. Foto: LEO CORREA / AP TT NYHETSBYRÅN

2018 drabbades Sverige av katastrofala skogsbränder som slukade cirka 25 000 hektar skog. 

Just nu härjas ”jordens lunga”, regnskogen i Amazonas, av bränder som förstört 1 miljon hektar skog – bara i Bolivia. 

Brändernas storlek är dock långt ifrån den enda skillnaden mellan katastroferna. 

– Det är inte bara vegetationen som är olika utan också meteorologiska förhållanden, säger Leif Sandahl, brandingenjör vid Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB. 

För att få ett hum om hur omfattande bränderna i Amazonas är kan man jämföra med skogsbränderna i Sverige sommaren 2018.  

Presidenten skyllde bränderna på ”organisationer”

I Sverige ödelade ett 50-tal bränder cirka 25 000 hektar skog. Runt en promille av Sveriges totala skogsbestånd. 

Fram till 24 augusti har knappt 80 000 skogsbränder registrerats i brasilianska delen av Amazonas, där 65 procent av den enorma regnskogen är belägen, rapporterar nyhetsbyrån Reuters

Det innebär att antalet bränder i brasilianska Amazonas ökat med 84 procent jämfört med motsvarande period förra året.

Landets president Jair Bolsonaro antydde, när frågan på allvar började uppmärksammas i förra veckan, att bränderna var naturliga för säsongen. Han anklagade sedan regeringsfientliga organisationer för att ligga bakom dem.  

Nu har han backat och beslutat att sätta in militär och krigsplan för att kämpa mot lågorna. 

Många faktorer påverkar släckningsarbete

Leif Sandahl är brandingenjör vid Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, och jobbade mot de svenska skogsbränderna förra året. 

Han uttalar sig generellt kring vad som skiljer dessa från bränderna i Amazonas.  

– Det som skiljer mot svenska och EU-förhållanden är typ av vegetationszon som skiljer sig mycket mot den vi har i norra och södra EU. Det är inte bara vegetationen som är olika utan också meteorologiska förhållanden och som också påverkar hur bränderna kan släckas samt vilka samhällsresurser det finns och hur den taktiska utformningen är för släckinsatser, säger Leif Sandahl. 

Bara i Brasiliens grannland Bolivia har 1 miljon hektar av regnskogen brunnit, rapporterar nyhetsbyrån Reuters. I Sverige skulle det innebära en fjärdedel av skogsbeståndet. 

– Generellt är det av intresse att veta hur omfattande dessa bränder är och där kan i vissa situationer, när molnfria förhållanden finns, satellitbilder ge underlag. Ofta är det de stora omfattande bränderna som påverkar miljön och samhället mest, säger Leif Sandahl. 

Klimatforskaren: 15 till 17 procent redan nedbrunnet

Den brasilianske klimatforskaren Carlos Nobre hävdar att 15 till 17 procent av Amazonas regnskog redan har förstörts i bränderna. 

Klimatforskaren menar att det finns ett vägskäl, när 20 till 25 procent av skogen är förstörd, då Amazonas under en period om 30 till 50 år kommer att omvandlas till savann och släppa ut 200 miljarder ton koldioxid i atmosfären, rapporterar Reuters.   

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.