Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Det ska vara böter på att slänga glasspapper”

Bolund: ”Höghastighetstågen ska bli av”.
Foto: OLLE SPORRONG
Foto: OLLE SPORRONG
Foto: OLLE SPORRONG

Miljö- och klimatminister Per Bolund plockar upp en fimp från marken och berättar att en miljard fimpar slängs i naturen varje år. 

Han tycker att det är där fokuset ska ligga – och inte vem som ”sätter tonen” på klimatmöten.

– Det är en märklig kritik tycker jag, säger han. 

Tycker du att det är skräpigt i området där du bor?

Per Bolund parkerar sin cykel och kniper en skräpplockare. Runt om i Sverige har 55 000 personer anmält sig genom Håll Sverige Rent för att göra landets stränder och vattendrag något renare.

Klimatministern är en av dem och han inleder sessionen med att posera inför de fotografer som tagit sig till Tantolunden på Södermalm i Stockholm.

– Jag hoppas att det sänder signaler att vi alla har ett ansvar för miljön och att minska ett stort problem. Nedskräpning är ju dels ett stort problem för staden, men plockas det inte upp hamnar det i havet och om vi fortsätter i samma takt som nu har vi mer plast än fisk i havet 2050.

Klimatminister Per Bolund tillsammans med Expressens reporter Simon Larsson.
Foto: OLLE SPORRONG

”Det ska vara böter på att slänga fimpar”

Per Bolund räknar upp några av förslagen för att stoppa nedskräpningen. Ett är att inte använda så mycket engångsplast.

– Ett annat är att ändra designen på drickflaskor så att man inte kan skruva av korken, utan att den sitter fast. Så att man kan återvinna hela. Det ska vara böter på att slänga fimpar, glasspapper och liknande. Där vi håller på att ändra reglerna så att det ska vara straffbart att förstöra.

Lagrådet slog nyligen ner på förslaget och ifrågasatte om det är tillräckligt klandervärt, och om det hör hemma i det kriminaliserade området.

– Man sa ju inte nej. Men vi ser ju att även om en fimp ses som ett litet problem så är en miljard fimpar, när väldigt många människor gör samma misstag om och om igen, ett stort problem. Därför måste vi ha en normerande lagstiftning, säger Bolund.

Klimatkatastrof

Han tycker att fokus ofta landar på andra saker än klimatet.

Som när Bolund lämnade ute detaljen att han skulle tala på ett förmöte – och inte bland de stora nationerna – när han nyligen deltog i ett rundabordssamtal med mindre nationer på klimatmötet. Efteråt sa han till TT att det ”verkligen är roligt att Sverige fick inleda och sätta tonen för hela mötet”.

I efterhand tycker Bolund att kritiken som riktades mot honom är ”märklig”.

– Det är viktigt att Sverige får vara med på ett globalt möte där viktiga frågor diskuterades och det tycker jag att alla borde vara glada över.

– Det är uppenbart att vi har stora miljöproblem, inte minst med ett klimat som håller på att leda till en klimatkatastrof. Vi är på väg mot en tre grader varmare värld och då vet vi att det är en värld som är mycket svårare att leva i och som kommer ställa till problem för mänskligheten.

Så här lät det inför klimatmötet:

MP:s språkrör Bolund berättar om toppmötet om klimatet som Joe Biden initierat.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.