Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Greta: ”Jag blev rasande när jag fick reda på det”

Klimataktivisten talade inför kongressen under onsdagen.
Ett enormt pressuppbåd följde Gretas anförande i kongressen. Foto: JACQUELYN MARTIN / AP TT NYHETSBYRÅN
Greta Thunberg vittnar på onsdagen i den amerikanska kongressen. Foto: STEFANI REYNOLDS - CNP / MEGA / MEGA TT NYHETSBYRÅN

WASHINGTON DC. Greta Thunberg vittnade på onsdagen i den amerikanska kongressen.

I stället för att hålla ett anförande hade hon tagit med sig en rapport från FN:s klimatpanel om hur jorden påverkas av 1,5 graders uppvärmning.

– Hur ska vi få fler unga engagerade? Säg sanningen, säg som det är. Jag blev rasande när jag fick reda på det. Jag ville göra något åt saken, säger Greta Thunberg.

Den svenska miljöaktivisten Greta Thunberg befinner sig sedan i fredags i Washington DC. Hon har redan strejkat utanför Vita huset, haft ett privat samtal med den tidigare presidenten Barack Obama och tagit emot en utmärkelse från Amnesty för sin och andra unga klimataktivisters kamp.

Under onsdagen var hon inbjuden till representanthuset i kongressen för ett så kallat vittnesmål, tillsammans med flera andra unga klimataktivister.

Greta bjöds in att vittna för kongressen

Greta Thunberg och flera andra unga klimataktivister vittnade om sitt engagemang inför kongressens utrikesutskott.

Det är vanligt att kongressen bjuder in sakkunniga eller personer med inflytande i en viss fråga till den här typen av utfrågningar. 

Metoden är en del av hur kommittéerna samlar in och analyserar information tidigt i beslutsprocesser.

Enligt dokument som registrerats hos representanthuset skulle Greta Thunberg hålla sitt öppningsanförande mycket kortfattat – i stället hade hon skickat med en rapport från FN:s klimatpanel IPCC.

– Mitt namn är Greta Thunberg. Jag har inte kommit för att ge er ett förberett anförande under detta förhör. Jag bifogar i stället mitt vittnesmål. Det är IPCC:s ”Special Report on Global Warming of 1.5°C [SR1.5]” som släpptes den 8 oktober 2018. Jag lämnar in denna rapport som mitt vittnesmål eftersom jag inte vill att ni ska lyssna på mig. Jag vill att ni ska lyssna på forskarna. Och jag vill att ni ska förena er bakom forskningen. Och sedan vill jag att ni agerar, sade 16-åringen.

Efteråt uppstod en debatt bland kongressledamöterna huruvida USA ska agera när Kina står för en så stor del av utsläppen i världen. Greta Thunberg invände mot logiken:

– Jag behöver egentligen inte tillägga något, men kanske ge ett annat perspektiv. I mitt hemland Sverige finns samma argument. Varför ska vi som litet land göra något när andra släpper ut mer än oss?

Hör Greta Thunbergs vittnesmål i den amerikanska kongressen.

Greta Thunberg: ”Jag blev rasande”

En kongressledamot berömde Greta för att presentera en vetenskaplig rapport i stället för att hålla ett anförande, och frågade henne hur man kan få fler unga engagerade i klimatfrågan.

– Hur ska vi få fler unga engagerade? Säg sanningen, säg som det är. Jag blev rasande när jag fick reda på det. Jag ville göra något åt saken. Jag har talat med många och jag tror att de delar den erfarenheten. Allmänheten verkar inte vara medveten om vetenskapen och krisens omfattning. Vi måste informera dem och behandla det här som ett existentiellt nödläge, svarade Thunberg.

En av de andra miljöaktivisterna som vittnade inför kongressen var Jamie Margolin, en av grundarna till Zero Hour. Hon säger till Expressen att de inte har förberett sig tillsammans.

– Vi har träffats flera gånger men jag har inte talat med henne om hennes vittnesmål ännu.

Hur viktigt är Gretas besök i USA för er kamp?

– Jag tycker att det är väldigt viktigt. Hon har möjlighet att lära sig av många av de unga människor här som har kämpat för detta i åratal. Hon kan ta med sig den kunskapen och sprida det till människor i Europa, säger Jamie Margolin.

Ungdomar stämde staten i USA

Efter vittnesmålet i kongressen medverkade Greta Thunberg vid en presskonferens intill trapporna till Högsta domstolen i Washington tillsammans med sju av de ungdomar som stämt den amerikanska staten för att de bidrar till klimatförändringar.

I fallet Juliana vs United States har 21 barn och ungdomar stämt den amerikanska regeringen, däribland den före detta presidenten Barack Obama och nuvarande president Donald Trump, för att de tillåter aktiviteter som bidrar till klimatförändring och därmed bryter mot barns rättigheter till liv, frihet och egendom.

Stämningen lämnades in 2015 och har gått hela vägen till Högsta domstolen, men fallet har skjutits upp flera gånger.

Sju av ungdomarna bakom stämningen, däribland Kelsey Juliana ska tillsammans med Greta Thunberg uppmana makthavare och lagstiftare att stötta ungas grundläggande rättigheter genom att skapa en stabil klimatsituation.

Kelsey Juliana är i dag 23 år och läser till lärare. Hon deltog redan som 15-åring i en stämningsansökan av delstaten Oregons guvernör med en efterfrågan om en tydlig plan för hur delstaten skulle minska sina klimatutsläpp och skydda atmosfären under lagkonceptet ”The public trust doctrine”.

Ungdomarna i Juliana vs United States representeras av den ideella organisationen Our children Trust som kräver att koldioxidhalten i atmosfären sjunker till under 350 ppm till år 2100.

2018 uppmätte observatoriet i Mauna Loa på Hawaii ett årligt snitt på drygt 408 ppm. Redan 1998 passerade den uppmätta koldioxidhalten 350 ppm.

”Leder inte till någonting”

Greta Thunberg mötte redan tidigare under veckan en grupp andra kongressledamöter från Senaten.

– Jag vet att ni försöker men ni gör det inte tillräckligt, sa hon under mötet enligt AP.

The Guardian rapporterar att hon även förklarade:

– Bjud inte in oss hit bara för att tala om för oss hur inspirerande vi är utan att faktiskt göra något åt det, för det leder inte till någonting.

Enligt The Hill väntas hon under veckan även träffa Alexandra Ocasio-Cortez, som var en av kongressledamöterna bakom klimatförslaget Green New Deal.

Andra klimatfall där staten blivit stämd

2015 slog en domstol i Haag fast att holländska regeringen bedrev olaglig klimatpolitik. Detta efter en stämning från miljöorganisationen Urgenda Foundation som menade att regeringens låga utsläppsmål bidrog till att Nederländerna bröt mot internationell lagstiftning kring bland annat mänskliga rättigheter.

2016 stämde Natur og Ungdom och Greenpeace den norska staten för att de tillät ny oljeborrning i Barents hav i Arktis. Det var den första gången som Norges nya grundlagsparagraf från 2014, som säger att myndigheter ska värna om naturen och miljön för framtida generationer, prövades i rätten. I januari förra året frikändes dock den norska staten i Oslo tingsrätt.

2017 stämde flera amerikanska städer oljeföretag som BP, Chevron, Conoco Philips, Exxon Mobil och Royal Dutch Shell för att de bidrar till den globala uppvärmningen. En federal domare har dock invänt att städerna inte kan stämma oljebolagen.

Ungdomarna samlas i New York för att välkomna Greta Thunberg.