Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Det här händer på COP25

Det råder nödläge, men än finns det hopp om att rädda klimatet. Det förklarade klimataktivisten Greta Thunberg i sitt tal inför makthavarna på COP25 i Madrid.

COP25 är FN:s årliga klimatkonferens.

Men vad händer där – och vad leder det till?

Expressen reder ut för dig som vill uppdatera dig snabbt.

Klimatkonferensen är den 25:e i ordningen och hålls i år i den spanska huvudstaden Madrid.

Planen var att mötet skulle hållas i Chile – men det flyttades på grund av oroligheter i landet, något som ställt till det för den svenska aktivisten Greta Thunberg.

Greta Thunberg, flickan med flätorna som inspirerat en hel generations klimatuppror, seglade till andra sidan jorden för att kunna delta i klimatkonferensen. När mötet flyttades tvingades hon segla tillbaka över Atlanten på nytt.

Men vad händer då på COP25? Jo, alla länder som skrivit under FN:s klimatkonvention samlas och förhandlar om hur klimatarbetet ska genomföras. Förra året blev länderna nästan klara med den regelbok som säger hur Parisavtalet ska genomföras – men en punkt återstår och kommer stå i fokus i år:

Det är Artikel 6, som handlar om hur länder kan samarbeta för att minska de globala utsläppen, exempelvis genom att länka ihop olika system eller bidra till olika program i andra länder.

Så här såg det ut när Greta Thunberg påbörjade sin resa mot klimattoppmötet i Madrid:

Så här såg det ut när Greta Thunberg påbörjade sin resa från USA mot klimatmötet i Madrid.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.