Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Desperata draget: Säljer regnskogen till Kina

Dock sämre resultat än väntat.
Strand i Sierra Leone 2017.
Foto: OLLE ÖSTMAN
Naturreservatet ligger i Sierra Leone.
Foto: Google maps
Kinas president Xi Jinping.
Foto: CHINE NOUVELLE/SIPA/SHUTTERSTOCK / CHINE NOUVELLE/SIPA/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

I en nationalpark i västra Sierra Leones lever utrotningshotade djurarter.

Nu har området sålts till den kinesiska staten för 460 miljoner kronor.

Enligt uppgifter ska en fabrik för fiskmjöl anläggas – men regeringen dementerar.

Kina håller på att köpa upp allt mer land och naturresurser i Afrika. Det senaste exemplet är ett 100 hektar stort kustområde i Sierra Leone.

Området ligger i västra halvöns nationalpark, en regnskog där utrotningshotade djur som myrkottar och dykarantiloper lever.

Men Black Johnson-stranden ligger också vid viktiga fiskevatten. Därför har Kina visat intresse för den. Landet har nu ingått ett avtal med Sierra Leones regering för sammanlagt 460 miljoner kronor. Hälften av marken ägdes av regeringen och hälften har konfiskerats.

Regeringen dementerar

För den kostnaden hoppas den kinesiska regeringen anlägga en fiskerihamn. Det har förekommit uppgifter om att där även skulle byggas en fabrik för tillverkning av fiskmjöl, men det dementeras från regeringshåll.

– Jag kan avfärda att man vill bygga en fiskekvarn här. En sådan används för att mala fiskyngel till foder. Men här ska vi i stället bygga en fiskehamn tillsammans med Kinas regering, säger Emma Kowa Jallow, landets fiskeriminister, till The Guardian.

Markägare upprörd

Men även om det bara skulle vara en fiskerihamn så är vissa markägare upprörda. Två separata organisationer har skrivit till regeringen och krävt att de redovisar hur hamnen skulle påverka närmiljön. Flera oroar sig även för att valar och delfiner ska skrämmas bort.

– Det skulle förstöra den naturliga regnskogen, ta kål på fiskbeståndet och påverka hela ekosystemet, säger James Tonner, som äger mark på Black Johnson-stranden, till The Guardian.

Talade på ett klimatmöte inför 40 världsledare.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.