Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Denguekris i stora delar av Asien – tiotusentals drabbade

Tiotusentals drabbade
Sjukhusen i Bangladesh svämmar över med patienter med denguefeber. Foto: XINHUA/AVALON.RED / STELLA PICTURES/XINHUA/AVALON.RED B950
Denguesjuka personer köar för att få vård i Bangladesh huvudstad Dhaka. Foto: XINHUA/AVALON.RED / STELLA PICTURES/XINHUA/AVALON.RED B950

Bangladesh upplever just nu sitt värsta utbrott av denguefeber, rapporterar AFP.

På bara 24 timmar insjuknade över tusen personer.

Läget är kritiskt i flera asiatiska länder med historiskt många drabbade av virussjukdomen. 

Med ett varmare klimat kan läget komma att förvärras ytterligare i framtiden, varnar forskare. 

I början av veckan insjuknade 1 100 personer i Bangladesh på bara ett dygn, de flesta barn. Enligt landet hälsodepartement är det den högsta siffran sedan sjukdomsfallen började dokumenteras för nästan 20 år sedan. 

– Jämför man med tidigare år så är det riktigt högt. 2016 var det också ett stort utbrott men det här verkar bli ännu större, säger Magnus Evander, professor i virologi vid Umeå universitet. 

Huvudstaden Dhaka har tagit den största smällen. Sjukhusen är överbelastade med ringlande köer och överfulla sjukhussalar. Blodbanker i hela landet kämpar för att möta den enorma efterfrågan och på sociala medier kommer mängder med efterlysningar av bloddonatorer. 

Stadens största sjukhus, Dhaka Medical College and Hospital, har behandlat upp emot 1560 denguepatienter under juli, skriver AFP. 

– De här myggarterna trivs bäst i stadsmiljö, där de bor många människor. Att befolkningen ökar kan vara en anledning till att spridningen är så stor i år, säger Magnus Evander. 

Värmen påverkar spridningen

En annan förklaring till årets kraftiga utbrott är väderförhållandena, enligt Evander. Myggorna trivs och frodas i fuktiga klimat och sjukdomsspridningen brukar därför vara stor under regnperioderna. 

– När det dessutom är varmt snabbas myggens cykler upp. Äggen mognar fortare och viruset växer i ett högre tempo i myggorna. 

Det är konstaterat att den globala medeltemperaturen har ökat med drygt en grad jämfört med förindustriell tid. Kända konsekvenser av ett varmare klimat är bland annat översvämningar, stigande havsyta och värmeböljor. 

Men även spridningen av dengue påverkas av högre temperaturer. Sjukdomsbördan har ökat stadigt under de senaste 50 åren och väntas öka ännu mer i takt med att det blir varmare, enligt en svenskamerikansk studie som publicerats i den vetenskapliga tidskriften Portland Press. 

– Det blir ju varmare på jorden, men hur det påverkar i just de här länderna där det redan är varmt vet man inte. Men om värmen bidrar till att regnperioderna blir längre då ökar spridningen, säger Magnus Evander

Flera länder hårt drabbade

Flera andra sydasiatiska länder har också drabbats av stora utbrott av sjukdomen. I Filippinerna har ett denguelarm utlysts efter att över 100 000 personer insjuknat i år, jämfört med 57 000 under samma period förra året, skriver TT. 

I Kambodja rapporteras uppemot 5000 nya fall i veckan och Singapore har haft sin mest smittotäta vecka någonsin. 

Denguefeber överförs via myggor och symtomen kan liknas vid en influensa med hög feber, muskelvärk och frossa. Det finns inget botemedel mot virussjukdomen, men flera vaccin är på väg att komma ut på marknaden, enligt Världshälsoorganisationen WHO. 

– Det finns ett beprövat vaccin men tyvärr fungerar det bara på personer som haft en dengueinfektion tidigare, säger Magnus Evander. 

Om denguefeber

Denguevirus smittar genom myggor, som sticker en sjuk person och bär smittan vidare till nästa person.

Utbrotten kommer ofta i cykler med tre-fyra års mellanrum. När en variant av dengue har spridits är så många immuna och det ofta dröjer flera år innan en ny variant av sjukdomen sprids. 

Sjukdomssymtomen är influensaliknande med hög feber och muskelvärk, men man kan också få blödningar i huden och i inre organ, något som framför allt drabbar barn.

Miljoner människor varje år smittas av denguevirus. Ungefär 500 000 utvecklar allvarliga symtom och av dem dör ungefär 12 500 människor. Dödligheten har minskat kraftigt sedan 1990-talet.

Det finns inget botemedel mot dengue, men flera vaccin är på väg att komma ut på marknaden.

Källa: TT/ WHO, Folkhälsomyndigheten