Den globala klimatrörelsen intar världens gator igen

Klimatmanifestationen Fridays for future tillbaka i Malmö
Omkring 1500 människor var på plats i Malmö en fredag för att klimatstrejka genom att tåga fram och tillbaka från Stadshuset till stortorget.
Foto: FRITZ SCHIBLI
Greta Thunberg på Mynttorget utanför riksdagshuset i samband med FridaysForFutures klimatstrejk.
Foto: CHRISTINE OLSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Idun Rudemo är den svenska presstalespersonen för FridaysForFuture.
Foto: PRIVAT

Fridays for future, FFF, har skrikit, strejkat, talat och protesterat i tre år för att få makthavare att förstå klimatkrisens allvar. 

På fredagen gick den globala rörelsen återigen samman för en strejk för klimatet. 

– Det är många som har frågat om de får komma, säger Idun Rudemo, presstalesperson för FFF. 

Fridays for future är återigen ute på gatorna för att strejka för klimatet i den årliga globala klimatstrejken. Det nationella temat är skog och intersektionalitet. 

– Vi vill uppmärksamma Sveriges ohållbara skogsbruk och att myndigheter inte respekterar svenska samebyarnas vilja. Det är inte förenligt med Paris-avtalet, säger Idun Rudemo, presstalesperson för FFF.

Huvudparollen är: ”UprootTheSystem” som syftar till att visa att klimatkrisen inte existerar i ett vakuum, samt att andra socioekonomiska kriser förstärker klimatkrisen och vice versa.

I mars 2019 arrangerades den första globala klimatstrejken av FFF, där minst 1,8 miljoner unga och vuxna i över 140 länder manifesterade för klimatet. 

Förra året anordnades klimatstrejken utifrån restriktionerna, som bland annat tillät högst 50 personer att samlas samtidigt. Även i år har de svenska demonstranterna behövt anpassa sig, eftersom deltagartaken inte slopas förrän den 29 september.  

God stämning i Malmö

Fredagens protester anordnades runtom i landet. I Malmö var stämningen god – människor var glada över att återigen kunna samlas. Trots det blåsiga vädret hade omkring 200 personer tagit sig till Stadshuset. En av dem var Anton Jeppsson, 30, från Malmö. 

– Jag är här för att det är viktigt med klimatfrågan, vi behöver en omställning. Det är kul att det är en sådan uppslutning. Utan opinionen följer inte politiken med, säger han. 

Anton Jeppsson, 30, bor i Malmö och arbetar som IT-konsult.
Foto: Fritz Schibli
”Jag är här för att något måste hända. Vi har bara en planet och vi måste behandla den på rätt sätt – på bästa sätt. Vi behöver ta hand om jordens resurser hållbart”, säger Jasmine Bohlin, 27, som arbetar som folkhälsovetare i Lund.
Foto: Fritz Schibli
”Jag är här för att klimatet är så himla viktigt. Det görs för lite. Vi människor är inte gjorda för att förstå konsekvenserna så långt fram. 35 grader är varmt, låt mig slippa 50 grader”, säger Agnes Ozolins, 31, från Malmö.
Foto: Fritz Schibli

En annan som dök upp var Jasmin Bohlin, 27, från Lund.

– Jag är här för att något måste hända. Vi har bara en planet och vi måste behandla den på rätt sätt – på bästa sätt. Vi behöver ta hand om jordens resurser hållbart, säger hon.

31-åriga Agnes Ozolins från Malmö:

– Jag är här för att klimatet är så himla viktigt. Det görs för lite. Vi människor är inte gjorda för att förstå konsekvenserna så långt fram. 35 grader är varmt, låt mig slippa 50 grader, säger hon.

”Det ska vara dyrt att göra fel”

Idun Rudemo, presstalesperson för FFF, var på plats i Stockholm för att demonstrera. Hon menar att det krävs en stor omställning för att komma till bukt med klimatkrisen. 

– Jag demonstrerar för klimatet, intersektionalitet och skogen. Vi vill uppmärksamma att hela samhällets system måste förändras. Det är självklart bra att individer blir veganer, vegetarianer och slutar flyga. Men det kommer inte att lösa klimatkrisen när 100 företag står för 90 procent av alla utsläpp, säger hon.  

– Vi behöver införa en koldioxidbudget – det ska vara dyrare att flyga än att åka tåg utan att vi har subventioner. Det ska vara dyrt att göra fel. 

Idun Rudemo, 17, är presstalesperson för FFF.
”Jag vill säkerställa att regeringen agerar på det sätt de kan för att säkerställa klimaträttvisa så att vi säkerställer en övergång till ett samhälle där vi agerar mot klimatkrisen och skyddar de som är mest utsatta”, säger Anton Foley, 17, från Uppsala.
”Många av de konflikter vi har i dag hänger ihop med klimatförändringarna. Jag hoppas att politiken ändrar sig och att vi får ett mer hållbart skogsbruk och ett bättre internationellt samarbete”, säger Falk Schröter, 20 från Stockholm.

Även i Göteborg demonstrerades det för klimatet. 19-åriga Lollo Öst var en av alla som dök upp.

– Jag är engagerad i så mycket och det är så viktigt att göra det man kan. Jag ser hur mycket klimatet påverkas och det känns inte bra alls.

Hon var där med Betty Öst, 51:

– Jag tycker att det är viktigt att visa att man bryr sig, annars vet inte makthavarna vad vi tycker. Det är systemet som måste förändras, inte klimatet.

Lollo Öst och Betty Öst.
Foto: Lovisa Waldeck
Foto: Lovisa Waldeck

Polisen: ”Vi kommer kunna hantera det”

I Stockholm finns det demonstrationstillstånd för max 30 personer i vardera sammankomst – ett utanför Täbys kommunhus och ett på Tage Erlanders plats i Gamla stan.

Polisen i region Stockholm har inte varit oroliga för att antalet tillåtna demonstranter ska överstigas.

– Blir det några fler än avsett, så kommer vi kunna hantera det, säger Mats Eriksson, presstalesperson på polisen. 

Stora demonstrationer världen över

Den globala klimatstrejken är den första världsomfattande insatsen sedan pandemin slog till och pågår bara några veckor före det viktiga klimatmötet COP 26 i Glasgow, Storbritannien.

I Tyskland, två dagar före valet, planeras massprotester i 420 städer och bland annat talade Greta Thunberg för demonstranter i Berlin.

– Vi kommer att gå tillbaka på gatorna nu för att visa att vi inte har försvunnit och att vi kräver klimatåtgärder och klimaträttvisa, säger hon till The Guardian

Den 17 september rapporterade FN att nuvarande löften från länder skulle kunna leda till att den globala uppvärmningen ökar med 16 procent – det närmaste decenniet.

– Det har varit konstiga år med pandemin, men klimatkrisen är ännu mer brådskande nu än den var tidigare, säger Greta Thunberg. 

Flera stora demonstrationer kommer att äga rum världen över, bland annat i städer i Sydafrika, Kanada och Argentina. 

I Mexiko kommer demonstranter att samlas framför nationalpalatset i huvudstaden för att kräva en plan på avslutad kolproduktion från oljebolaget Pemex. I Bangladesh kommer aktivister att kräva en skrotning av alla planerade kol- och gaskraftverk. 

Klimatstrejker i Sverige den 24 september

I Sverige har hittills 86 globala klimatstrejkar registrerats från norr till söder hos FridaysForFuture. Alla är välkomna att delta eller anordna en egen strejk. Det enda man behöver göra är att tillverka en skylt och sätta sig utanför ett kommunhus eller någon annan viktig byggnad. 

MAPA och intersektionalitet

MAPA står för Most Affected People and Areas (mest utsatta folk och områden) och används som begrepp för samhällen som drabbas oproportionerligt hårt av klimatkrisen på grund av bland annat: 


- Större utsatthet för klimatförändringarna på grund av sin geografiska plats. 

- Historiskt marginaliserade, förtryckta, underpresterade och även koloniserade. 

- De är minst förberedda att bemöta klimatkrisen. 


Intersektionalitet beskriver hur konflikter grundade i etnicitet, kultur, politisk tillhörighet, könsidentitet, sexualitet, nationalitet, religion, funktionsnedsättning med mera korsas och skapar maktordningar och system av diskriminering, orättvisa och privilegium.


Intersektionalitet är i grunden det som kopplar olika MAPA-grupper. 


Källa: FridaysForFuture

Tema klimat & miljö i "Fem dagar om framtiden"

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.