De vägrar skaffa barn – för klimatets skull

Alice Brown, 25, är talesperson för BirthStrike och säger att hon har gått från att känna att det var självklart att bilda familj till att aktivt välja bort barn för klimatet.
Foto: BirthStrike
Scarlet Fry berättar i en intervju med BirthStrike att hon har valt bort barn av kärlek till naturen.
Foto: BirthStrike

Kvinnorna i brittiska BirthStrike-rörelsen är frivilligt barnlösa - för klimatets skull.

De har valt att inte skaffa barn av rädsla för den framtid som väntar, och på grund av den klimatpåverkan som var ny människa som föds oundvikligen har.

– Jag är livrädd för vad mitt barn skulle mötas av när dom är i min ålder, säger BirthStrikes talesperson Alice Brown till The Guardian.

Den 25-åriga före detta barnflickan från Bristol förklarar att det inte har varit ett lätt beslut - det var länge självklart för henne att hon skulle bilda familj - men känner att hon inte har något val.

– Det handlar inte bara om ett ideologiskt perspektiv - kommer mina barn att födas in i en värld där saker är rättvisa, där saker är säkra - utan också om det praktiska: Kommer de faktiskt att behöva vara i överlevnadstillstånd?

Sjuksköterskan Scarlet Fry har också kommit till samma slutsats som Alice Brown, och berättar i en intervju på organisationens YouTube om sitt beslut att vara barnfri för klimatet.

– Jag älskar naturen. Jag har en sådan sorg när jag ser vad som händer med naturen och med våra djur.

https://www.youtube.com/watch?v=DNJ60Egv8gs

– Men det har varit svårt att prata med människor om mitt val att inte skaffa barn på grund av vår ekologiska kris, när jag säger det högt - att jag inte tror att mänskligheten kommer att överleva mycket längre till och jag är väldigt rädd för hur framtiden ser ut - så låter det lite galet!

I sitt manifest gör BirthStrike klart att deras rörelse inte handlar om att övertyga andra personer att välja bort barn, utan att informera och fungera som stödgrupp för de som inte känner att de vågar skaffa barn på grund av klimatkrisen.

”Vi kan inte fortsätta på det här sättet”

Åsa, 38, från Linköping, är liksom kvinnorna i BirthStrike frivilligt barnfri, delvis på grund av den rådande klimatkrisen, men säger att hon redan som 11-åring var medveten om jordens överbefolkning.

– Jag har alltid tänkt i tankar att det inte behövs fler barn. Det finns redan många barn i världen och många far väldigt illa. Som liten försökte jag övertyga mina föräldrar om att adoptera - men det gick inte så bra, för jag har tre småsyskon!

https://www.instagram.com/p/Bus80PXHNQw/

– Men tankar på klimatflyktingar och klimatkrisen har kommit mycket mer de senaste tio åren. Man har förstått på riktigt att jorden är överbefolkad. Det inte fortsätta på det här sättet.

– Varför ska vi sätta ännu fler till världen, vi skulle kunna ta hand om de som redan finns.

Mest effektiva sättet att rädda klimatet

Enligt en studie gjord av forskare på Lunds universitet från 2017 är barnlöshet otvetydigt det allra mest effektiva sättet att minska en individs klimatpåverkan.

För varje barn som inte föds sparas motsvarande 58,6 ton koldioxidekvivalenter in per år. 

Detta baserade forskarna på barnets framtida ättlingars utsläpp och nuvarande konsumtionsmönster.

Detta kan jämföras med det näst mest effektiva livsstilsvalet - att leva bilfritt - som sparar in cirka 2,4 ton koldioxidekvivalenter per år.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.