Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

De rikaste vållar klimatkrisen – de fattiga drabbas hårdast

Satellitbilder tagna under 20 år visar att vårarna kommer tidigare, höstarna blir länge och isen vid Arktis fortsätter att smälta.
Koldioxidutsläppen i världen ökade 60 procent årligen 1990–2015.Foto: PER-OLOV ERIKSSON / IBL/NATURFOTOGRAFERNA
Ban Ki-Moon, FN:s tidigare generalsekreterare, talar om ”katastrofal ojämlikhet”.Foto: ERANGA JAYAWARDENA / AP TT NYHETSBYRÅN

De rikaste vållar klimatkrisen och de fattiga betalar priset.

Särskilt fattiga kvinnor.

En ny rapport visar att de rikaste tio procenten av världens befolkning står för mer än hälften av alla koldioxidutsläpp, skriver TT.

Hjälporganisationen Oxfam rapporterar att det råder ”extrem koldioxid-ojämlikhet” i världen. 

Mellan 1990 och 2015 förbrukade den rikaste tiondelen – 630 miljoner människor – mer än en tredjedel av världens koldioxidbudget, skriver TT som citerar Oxfams rapport.

Och en procent, den rikaste, av världen befolkning släpper ut mer än dubbelt så mycket som den fattigaste hälften tillsammans, 3,1 miljarder människor.

”Katastrofal ojämlikhet”

– Som Oxfams nya rapport visar har vår nuvarande ekonomiska modell möjliggjort katastrofala klimatförändringar och lika katastrofal ojämlikhet, kommenterar FN:s tidigare generalsekreterare Ban Ki-Moon, enligt TT.

De fattiga som släpper ut minst drabbas hårdast. Och bland dem är kvinnor mest utsatta, skriver Oxfam. Kvinnor får gå längre för att hämta vatten och de får mat sist under perioder av torka och svält. 

Koldioxidbudgeten är mängden koldioxid som kan släppas ut i atmosfären utan att spräcka Parisavtalets klimatmål, alltså en global temperaturhöjning på mer än 1,5 grader.

Utsläppen ökade varje år med 60 procent mellan 1990 och 2015, enligt rapporten.

Världen kämpar med stora miljöproblem – men det görs också framsteg.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.