De har valt självhushåll - för miljöns skull

Nadine Joelsson och Fredrik Björkegren deras 13 månader gamla dotter på parets gård i Staffansbo.
Foto: PRIVAT

De tröttnade på livet i stan och flyttade ut till en gård på landet.

I dag lever Nadine Joelsson, 26 och hennes sambo Fredrik Björkegren i ett självhushåll med höns, kaniner, får och gäss.

– Vi gör de flesta valen utifrån miljön, säger Nadine Joelsson.

Samtidigt visar forskning att det i vissa fall kan vara mer klimatvänligt att bo i städer.

Tankar på ett miljövänligare och mer klimatsmart liv gör att fler personer i dag väljer att flytta ut på landet för att driva självhushåll och försöka leva mer i samklang med naturen.

Nadine Joelsson och Fredrik Björkegren gjorde flytten för fem år sedan, då de lämnade en lägenhet i Mjölby mot en gård i det lilla östgötska samhället Strålsnäs.

– Vi bodde i lägenhet och hade inte ens balkong, det var som en låda. Vi kände att vi inte passade in där och började kolla efter att hyra ett hus på landet, säger Nadine Joelsson.

Kan vara bättre för klimatet att bo i storstad

I dag bor paret och deras 13 månader gamla dotter tillsammans med höns, bin, kaniner, får, katter, en hund, vaktlar, guldfasaner, ankor och gäss på gården. I nuläget har de även ett antal kor som de tar hand om åt en bekant. De är självförsörjande på kött, ägg och honung, produkter som de även säljer i sin gårdsbutik och odlar dessutom lite grönsaker för privat bruk.

– Nu kan man inte blunda för något, utan man ser allt som man gör med planeten och hur olika man kan leva, säger Nadine Joelsson.

Men det behöver nödvändigtvis inte vara mer miljövänligt att bo på landet. Forskningsstudier visar att det i vissa fall är bättre för klimatet att bo i en storstad. Anledningen är transporter.

– Om man bor på landet tänker vi oss väldigt ofta att man odlar rotfrukter till självhushållet, man har nära till naturen och sjöar och så – men många som bor på landet och har sitt arbete i stan måste ta sig till arbetet och väljer egen bil eftersom det inte finns någon kollektivtrafik, säger Anna-Lisa Lindén, professor emeritus vid Lunds universitet med hållbar utveckling, klimat- och miljöpåverkan som forskningsområden.

Familjen har bland annat får på sin gård. Bilden är en genrebild och har inget med artikeln att göra.
Foto: Colourbox

Omgivningen oförstående

En person som väljer att leva bilfritt kan spara 2,4 ton av koldioxidekvivalenter per år, vilket gör bilen en av de enskilt största miljöbovarna när det gäller livsstil visar en ny forskningsstudie från Lunds universitet.

Miljötankarna genomsyrar dock de flesta beslut som Nadine Joelsson och Fredrik Björkegren tar – den mat de behöver köpa är ekologisk, de försöker begränsa sina inköp av saker och det de handlar är ofta second hand, de har undvikit att resa utomlands i flera år och deras dotter använder tygblöjor.

Men deras gröna livsstil möter ofta frågetecken från omgivningen.

– Många förstår inte riktigt varför vi håller på så här, de tycker att "det finns i affären så det är bara att gå och köpa" och tycker att vi är lite knasiga, säger Nadine Joelsson.

"Vi är som alla andra"

Ofta förknippar människor självhushåll och flytt till landet med den gröna vågen som blev ett begrepp under 1970-talet, men Nadine vill inte kopplas samman med det:

– Sådana som oss utmålas ofta som gröna vågen och lite flummiga, men vi kollar på tv-serier och är som alla andra i vår ålder – vi har bara valt att leva lite annorlunda.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.