Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Därför vill Australien inte prata om klimatet

Rekordvärme drar in över Australien.
Personer bär munskydd på gatorna i Canberra.
Foto: CHU CHEN / XINHUA / POLARIS
Scott Morrison har fått hård kritik i samband med bränderna.
Foto: LUKAS COCH / EPA
Släckningsarbete i Victoria.
Foto: BAI XUEFEI / STELLA PICTURES
Brandmän arbetar i New South Wales.
Foto: Fire and Rescue NSW/Handout
Foto: JAMES ROSS / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Bränderna runtom i Australien har fått alla att prata om klimatförändringar – förutom premiärminister Scott Morrison.  

Landets fossila ekonomi pekas ut som en viktig anledning till regeringens motvilja att agera mot den globala uppvärmningen. 

– Australiens regering har bagatelliserat klimatfrågans betydelse och jag tror att det kommer stå dem dyrt, säger Björn-Ola Linnér, professor i internationell klimatpolitik.

Australiens premiärminister Scott Morrison har fått svidande kritik för sitt agerande i samband med skogsbränderna, som rasar under landets rekordvarma sommar.

Torkan är den värsta på över 100 år och sommaren är långt ifrån över. Hittills har minst 25 personer omkommit, och tusentals bostäder har slukats i lågorna, som spridit sig över en yta större än Danmark.

Dessutom befarar man att nästan en miljard djur mist livet i bränderna. Ändå drar sig Scott Morrison och den australiska regeringen för att tala om extremvädret som en effekt av klimatförändringar.

Nyligen medgav premiärministern att det är ”en av många faktorer” och att det finns planer på att minska utsläppen, men att detta måste ske ”balanserat”. 

Skogsbränder och klimat

 Det är tveklöst att bränder blir vanligare på grund av klimatförändringar, har meteorologiprofessorn Gunilla Svensson sagt till Expressen i samband med skogsbränderna i Kalifornien.

 Hon får medhåll från flera experter som beskriver torka och kortare regnperioder i Australien.

 Däremot är det fortfarande svårt att länka enskilda händelser med klimatförändringar.

Bromskloss i klimatförhandlingar

Enligt Björn-Ola Linnér, professor i internationell klimatpolitik vid Linköpings universitet, räknas Australien som en bromskloss i internationella klimatförhandlingar.

Landet pekades ut som en av storspelarna som bidrog till misslyckandet på FN:s klimatmöte COP25 i december. 

– Det växer en stark vrede mot hur Australiens regering har bagatelliserat klimatfrågans betydelse, och jag tror att det kommer stå dem dyrt. Om det leder till en förtroendekris blir det också en varningsklocka för andra ledare som saknar ambitioner på klimatområdet, säger Björn-Ola Linnér.

Karl Hallding, forskare på Stockholm Environment Institute (SEI), tror också att Australiens regering kan pressas till politiska förändringar, när bränderna nu gjort den globala uppvärmningen påtaglig för stora delar av befolkningen.

– Australien är ett av länderna som drabbats väldigt hårt som ett direkt resultat av klimatförändringar. All forskning visar på att det inte handlar om enstaka händelser, det är ett mönster. 

Scott Morrison avbildad på en vägg i Melbourne.
Foto: JAMES ROSS / EPA / TT

Ohelig allians med Kina

Samtidigt har makthavarna tunga anledningar att tona ner klimatfrågan. Inte minst har Australien stora ekonomiska intressen i att bevara sin fossilindustri. 

Förra året gick landet om Qatar i att vara världens största exportör av flytande naturgas. Australien är dessutom världens största exportör av kol – och stora volymer importeras av Kina. 

– Kina och Australien är ett intressant exempel på en ohelig allians, där Kina har ett stort ekonomiskt inflytande i Australien, säger Karl Hallding.

Den tidigare utrikesministern och M-ledaren Carl Bildt har också påtalat Kinas närvaro i Australien, och Kinas förmåga att utnyttja länder i beroendeställning i politiska syften.

”Inget annat utvecklat land är så ekonomiskt och allsidigt beroende av Kina, och det är ofrånkomligt att detta skapar vissa risker”, skrev Carl Bildt på sin blogg i höstas.

Inspirerade av Greta Thunberg

Opinionen för kol har en fortsatt stark ställning i landet. Trots att klimatfrågan dominerade Australiens valrörelse i maj förra året lyckades den konservativa koalitionen behålla makten. Scott Morrison beskrev det själv som ett ”mirakel”.

Löftet om en ny, jobbskapande kolgruva är en av förklaringarna till valframgången. I takt med polariseringen av klimatfrågan har protesterna blivit allt mer högljudda.

Australien var ett av de första länderna utanför Sverige där elever anslöt till Greta Thunbergs skolstrejkande rörelse Fridays for future. I november 2018 blev det en världsnyhet när 15 000 skolbarn samlades för en klimatprotest i Melbourne. 

– Greta har senare berättat att det här eventet blev ett genombrott för henne, har Mik Aidt, som marknadsförde evenemanget i sitt radioprogram ”Sustainable hour”, berättat för Expressen.

Sedan dess har hundratusentals australier anslutit till demonstrationerna. Scott Morrison har svarat med hot om att förbjuda klimataktivister som uppmanar till bojkott av bolag som sponsrar fossilindustrin. 

Enligt The Telegraph anklagade han aktivisterna för att vara ”självupptagna” vid en industrikonferens:

– Vi måste skydda vår ekonomi mot detta stora hot.

Svenske Johan Nilsson kämpar mot lågorna i Australien

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.