Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Därför nobbar svenska guldhjältarna årets OS

Björn Ferry och Heidi Andersson. Foto: JAN WIRIDEN / JAN WIRIDEN GT/EXPRESSEN
Björn Ferry. Foto: EMMALISA PAULY
Heidi Andersson. Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Han har vunnit OS-guld i skidskytte och hon har blivit världsmästare i armbrytning elva gånger.

Nu brinner Björn Ferry och Heidi Andersson för klimatfrågor – och har skaffat en elcykel. 

– Den funkar som en andrabil, berättar Heidi Andersson till Dagens Nyheter

Björn Ferry och Heidi Andersson har tidigare berättat om sitt engagemang för klimatet. De satsar nämligen på att bli fossilfria 2025 och kommer att nobba OS i Sydkorea på grund av att de inte vill flyga.

– Jag hade känt mig som en hycklare. Jag kan ju inte flyga till Sydkorea om jag samtidigt säger att jag ska bli fossilfri, har Björn Ferry tidigare sagt till Expressen.

Nu berättar paret som bor i Storuman för Dagens Nyheter om hur de investerat i en elunderstödd lastcykel – för klimatets skull. 

– Elcykeln är ett klockrent exempel. När vi skaffade den fanns ingen annan här i Storuman. Folk var nyfikna och kom fram och ville testa. Nu, ett år senare, finns det fem lastcyklar. Den funkar som en andrabil, säger Heidi Andersson till Dagens Nyheter.

Har sänkt sina utsläpp kraftigt

Paret kör elcykeln året om och det är med den som de skjutsar sonen till förskolan. 

Och deras klimatinsatser har gett resultat.

Enligt sajten klimatkontot.se ligger den genomsnittliga svenskens utsläpp på 8 ton per år. För Björn Ferry och Heidi Andersson var siffran betydligt högre, 15 ton per person och år skriver Dagens Nyheter. 

Men två år efter första mätningen som de gjorde har de bantat ned utsläppen med över 20 ton per år – dels genom att undvika flyg och ha tåget som ett förstaval när det gäller transporter.

– Från idrotten har vi lärt oss den stora vinsten med att sätta upp ett mål. Då kan det gå fort framåt och man utvecklas som människa. Meningen med livet är att sätta upp mål, uppnå dem, och sätta nya mål, säger Björn Ferry till Dagens Nyheter. 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!