Björn Ferry och Heidi Andersson. Foto: JAN WIRIDEN / JAN WIRIDEN GT/EXPRESSENBjörn Ferry och Heidi Andersson. Foto: JAN WIRIDEN / JAN WIRIDEN GT/EXPRESSEN
Björn Ferry och Heidi Andersson. Foto: JAN WIRIDEN / JAN WIRIDEN GT/EXPRESSEN
Björn Ferry. Foto: EMMALISA PAULYBjörn Ferry. Foto: EMMALISA PAULY
Björn Ferry. Foto: EMMALISA PAULY
Heidi Andersson. Foto: CORNELIA NORDSTRÖMHeidi Andersson. Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
Heidi Andersson. Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Därför nobbar svenska guldhjältarna årets OS

Publicerad

Han har vunnit OS-guld i skidskytte och hon har blivit världsmästare i armbrytning elva gånger.

Nu brinner Björn Ferry och Heidi Andersson för klimatfrågor – och har skaffat en elcykel. 

– Den funkar som en andrabil, berättar Heidi Andersson till Dagens Nyheter

Björn Ferry och Heidi Andersson har tidigare berättat om sitt engagemang för klimatet. De satsar nämligen på att bli fossilfria 2025 och kommer att nobba OS i Sydkorea på grund av att de inte vill flyga.

– Jag hade känt mig som en hycklare. Jag kan ju inte flyga till Sydkorea om jag samtidigt säger att jag ska bli fossilfri, har Björn Ferry tidigare sagt till Expressen.

Nu berättar paret som bor i Storuman för Dagens Nyheter om hur de investerat i en elunderstödd lastcykel – för klimatets skull. 

– Elcykeln är ett klockrent exempel. När vi skaffade den fanns ingen annan här i Storuman. Folk var nyfikna och kom fram och ville testa. Nu, ett år senare, finns det fem lastcyklar. Den funkar som en andrabil, säger Heidi Andersson till Dagens Nyheter.

Har sänkt sina utsläpp kraftigt

Paret kör elcykeln året om och det är med den som de skjutsar sonen till förskolan. 

Och deras klimatinsatser har gett resultat.

Enligt sajten klimatkontot.se ligger den genomsnittliga svenskens utsläpp på 8 ton per år. För Björn Ferry och Heidi Andersson var siffran betydligt högre, 15 ton per person och år skriver Dagens Nyheter. 

Men två år efter första mätningen som de gjorde har de bantat ned utsläppen med över 20 ton per år – dels genom att undvika flyg och ha tåget som ett förstaval när det gäller transporter.

– Från idrotten har vi lärt oss den stora vinsten med att sätta upp ett mål. Då kan det gå fort framåt och man utvecklas som människa. Meningen med livet är att sätta upp mål, uppnå dem, och sätta nya mål, säger Björn Ferry till Dagens Nyheter. 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Klimat på Facebook – där kan du kommentera och diskutera våra artiklar

Expressen klimat

Till Expressens startsida

Mest läst i dag