Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Därför förtjänar Greta Thunberg fredspriset

Greta Thunberg är favorit att få årets fredspris.
Greta Thunberg är favorit att få årets fredspris.Foto: ADAM FONDREN / AP TT NYHETSBYRÅN
Miljöaktivisten Wangari Maathai fick Nobels fredspris 2004. Det var första gången fredspriset uppmärksammade miljöarbete.Foto: HAKON MOSVOLD LARSEN / AP
Klimatkämpen och USA:s förre vicepresident Al Gore fick dela fredspriset med FN:s klimatpanel IPCC år 2007.Foto: ROBIN VAN LONKHUIJSEN / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Nina von Uexkull, forskare vid institutionen för freds- och konfliktforskning på Uppsala universitet.Foto: Uppsala universitet
Jens Holm, Vänsterpartiets klimatpolitiske talesperson, var med och nominerade Greta Thunberg.Foto: ROGER VIKSTRÖM

Enligt spelbolagen är Greta Thunberg favorit att få Nobels fredspris.

Men hur är klimatfrågan kopplad till krig och fred?

Freds- och konfliktforskaren Nina von Uexkull menar att Greta Thunberg är en tänkbar kandidat – och pekar ut två tidigare fredspristagare med miljöfokus.

Sambandet mellan klimatförändringar och väpnade konflikter är otydligt, enligt FN:s klimatpanel IPCC. Faktorer som torka eller översvämningar har en viss, men ännu ganska liten, roll i dagens väpnade konflikter. Politiska och ekonomiska faktorer är fortfarande avgörande för om krig bryter ut.

– Bilden förändras dock om vi tittar några decennier framåt. I ett scenario där vi inte lyckas få ner utsläppen kan vi inte utesluta betydande risker för väpnande konflikter, säger Nina von Uexkull, forskare vid institutionen för freds- och konfliktforskning på Uppsala universitet.

För och emot att Greta får fredspriset

Det talar för:

I framtiden spås klimatförändringar ha ett fem gånger större inflytande över väpnade konflikter.

Miljö- och klimataktivister har tidigare tilldelats fredspriset.

Det talar emot:

Otydligt samband mellan klimatförändringar och konflikter.

Priset avser en prestation som skett 2018. Gretas rörelse slog igenom globalt i år.

Hon är medförfattare till en forskningsstudie som publicerades i Nature i somras, som samlat elva experter inom olika discipliner. Enligt forskarna kommer klimatets inflytande över konflikter att bli fem gånger högre, i ett framtidsscenario med fyra graders global uppvärmning. 

Klimatkämpar har tidigare fått fredspriset

Om Greta Thunbergs chanser att vinna Nobels fredspris säger Nina von Uexkull:

– Om Nobelkommittén vill inkludera ett bredare säkerhetsbegrepp, och belysa de framtida risker som vi bedömer är allvarliga, så är Greta Thunberg är en tänkbar kandidat. Greta är en framstående person inom klimatfrågan och har gjort ett enastående arbete.

Två tidigare fredspristagare har haft kopplingar till miljö- och klimatfrågor:

2004 tilldelades fredspriset till Wangari Maathai, kenyansk miljöaktivist och vice miljöminister, med motiveringen: ”Fred på jorden är beroende av att vi lyckas säkra livsmiljön.”

2007 gick priset till klimatkämpen och USA:s förre vicepresident Al Gore samt FN:s klimatpanel IPCC, med motiveringen: ”För deras insats för att skapa och sprida större kunskap om de av människan skapade klimatförändringarna och för att lägga grunden för de åtgärder som krävs för att motverka dessa förändringar.”

– Nobelkommittén har tidigare gjort bedömningen att miljöfrågor är viktiga för konflikt och fred. Men det är svårt att spekulera i om de vill framhäva den kopplingen igen, säger Nina von Uexkull. 

PRISTAGAREN FÅR 9 MILJONER KRONOR

2019 är den 100:e gången fredspriset delas ut. Fram till 2019 hade priset gått till 106 personer och 24 organisationer. Fredspriset är det Nobelpris som har flest kvinnliga pristagare, 17 stycken, eller 16 procent. 

Den yngsta pristagaren är Malala Yousafzai som var 17 år när hon tog emot priset 2014. Äldst var Joseph Rotblat som var 87 år när han fick priset 1995. 

Förutom medaljen får varje pristagare motsvarande 9 miljoner kronor. De som delar pris får var sin medalj, men delad prissumma. Baserat på konsumentprisindex är priset dubbelt så stort som när det började delas ut 1901.

Vänsterpartister nominerade Greta

Greta Thunberg nominerades till Nobels fredspris av de svenska politikerna Jens Holm (V) och Håkan Svenneling (V) och de tre norska politikerna Freddy André Øvstegård, Mona Fagerås och Lars Haltbrekken från Socialistisk Venstreparti.

– Vi utgick från helt objektiva kriterier för vem som vi tycker är bäst lämpad att få fredspriset. Greta Thunberg har likt ingen annan lyckats sätta klimatfrågan på dagordningen. Hon har med stora personliga uppoffringar satt klimatet först, och lyckats bygga upp en global rörelse för klimatet. Klimatfrågan är en fråga om krig och fred, liv och död, säger Jens Holm, klimatpolitisk talesperson för Vänsterpartiet.

Sambandet mellan klimatförändringar och väpnade konflikter är otydligt, enligt FN:s klimatpanel IPCC. Varför gör du den kopplingen?

– För mig är det helt uppenbart att det finns en sådan dimension. På en hetare planet kommer vi få fler konflikter om naturresurser och odlingsbar mark. Extremväder kommer tvinga människor att bli klimatflyktingar. Allt det här driver på krig och konflikt.

Vad tror du om Gretas chanser?

– Det beror på hur den norska Nobelkommittén väljer att se kopplingen mellan krig och fred och klimatförändringar. Väljer de ett bredare perspektiv tror jag att hon har väldigt goda möjligheter att få fredspriset. Det vore fantastiskt.

Vinnaren av Nobels fredspris tillkännages klockan 11.00 på fredag. Prisceremonin äger rum i Oslo den 10 december – samtidigt som FN:s klimatmöte COP25 pågår i Chile. Greta, som inte flyger av klimatskäl, skulle därför missa prisutdelningen även om hon tilldelades fredspriset.

Vem kan nominera Nobels fredspristagare?

Alla kan inte föreslå en Nobelpristagare, men många. Den första regeln är att man inte kan föreslå sig själv. För att kunna nominera en kandidat ska du:

■ Sitta i ett nationellt parlament, eller vara minister, eller statschef.

■ Vara medlem i Internationella domstolen i Haag, Permanenta skiljedomstolen eller Folkrättsinstitutet.

■ Universitetsprofessor.

■ Tidigare fredspristagare eller sitta i styrelsen för en organisation som fått fredspriset.

■ Medlem av norska Nobelkommittén eller tidigare rådgivare till Nobelkommittén.

Du måste ha skickat in ansökan senast 1 februari. Därefter sätter Nobelkommittén samman en kort lista i februari. Under sommaren går rådgivarna igenom kandidaterna. Valet av pristagare fattas genom omröstning i oktober samma år. Den som får flest röster vinner. Kommittén behöver alltså inte vara enig.

Vem som nominerats och hur processen gått till fram till beslut är hemligt i 50 år.  

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.