Enligt de beräkningar SMHI gjort för SVT har Sverige har blivit i genomsnitt 1,7 grader varmare sedan slutet av 1800-talet.
Genomsnittlig temperaturökning på jordklotet är globalt är under samma tid 0,8 grader.
Mest har temperaturen ökat vid väderstationen i Jokkmokk – 2,0 grader.
”Går snabbare än i resten av världen”
SMHI sätter detta i samband med utsläppen av växthusgaser i atmosfären.
– Jokkmokk och norra Sverige är en del av Arktis där uppvärmningen går betydligt snabbare än i resten av världen, säger Erik Kjellström, professor i klimatologi på SMHI, till SVT.
Kortare vintrar och tunnare snötäcke påverkar medeltemperaturen över tid, enligt klimatforskarna.
– Snö och is är bra på att reflektera den inkommande solstrålningen från rymden. När den vita snöytan försvinner reflekteras inte solstrålningen tillbaka lika effektivt, och det blir varmare, uppger Erik Kjellström som även tror att vi kommer att se allt kortare vintrar framöver.
Vår redan i februari
Beroende på hur stora utsläppen fortsätter att vara kommer årsmedeltemperaturen i Sverige öka mellan två och sex grader, enligt SMHI. Framför allt är det vintrarna som drabbas – och det innebär också stora variationer mellan olika år.
Andelen vintrar utan snö blir vanligare med den globala uppvärmningen, även om vi tidvis också får vintrar med snö och kyla i framtiden.
I mitten av februari månad i år deklarerades meteorologisk vår i delar av Götaland och södra Svealand. I Uppland slogs dessutom nya värmerekord för februari.