Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Därför blir Sverige varmare snabbare än övriga jorden

Vintrarna kan bli kortare och varmare, säger forskarna.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Erik Kjellström på SMHI.
Foto: Privat
Enligt de beräkningar SMHI gjort för SVT har Sverige har blivit i genomsnitt 1,7 grader varmare sedan slutet av 1800-talet.
Foto: TT

Enligt nya beräkningar från SMHI går den globala uppvärmningen dubbelt så snabbt i Sverige i jämförelse med planeten som helhet. Det rapporterar SVT.

Enligt de beräkningar SMHI gjort för SVT har Sverige har blivit i genomsnitt 1,7 grader varmare sedan slutet av 1800-talet.

Genomsnittlig temperaturökning på jordklotet är globalt är under samma tid 0,8 grader.

Mest har temperaturen ökat vid väderstationen i Jokkmokk – 2,0 grader.

”Går snabbare än i resten av världen”

SMHI sätter detta i samband med utsläppen av växthusgaser i atmosfären.

– Jokkmokk och norra Sverige är en del av Arktis där uppvärmningen går betydligt snabbare än i resten av världen, säger Erik Kjellström, professor i klimatologi på SMHI, till SVT.

Kortare vintrar och tunnare snötäcke påverkar medeltemperaturen över tid, enligt klimatforskarna.

– Snö och is är bra på att reflektera den inkommande solstrålningen från rymden. När den vita snöytan försvinner reflekteras inte solstrålningen tillbaka lika effektivt, och det blir varmare, uppger Erik Kjellström som även tror att vi kommer att se allt kortare vintrar framöver.

Vår redan i februari

Beroende på hur stora utsläppen fortsätter att vara kommer årsmedeltemperaturen i Sverige öka mellan två och sex grader, enligt SMHI. Framför allt är det vintrarna som drabbas – och det innebär också stora variationer mellan olika år.

Andelen vintrar utan snö blir vanligare med den globala uppvärmningen, även om vi tidvis också får vintrar med snö och kyla i framtiden.

I mitten av februari månad i år deklarerades meteorologisk vår i delar av Götaland och södra Svealand. I Uppland slogs dessutom nya värmerekord för februari.


Här slogs värmerekorden

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.