Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Därför är nya gräset vid Mount Everest ett hot

Gräs och buskar har börjat dyka upp kring Mount Everest.Foto: WIKIPEDIA

Gräs och buskar har börjat dyka upp kring Mount Everest och hela Himalaya-regionen på grund av den globala uppvärmningen.

Det ökar risken för översvämningar skriver Guardian.

– Det kan innebära mycket dåliga nyheter för Himalaya, säger Karen Anderson vid miljö- och hållbarhetsinstitutet i Cornwall.

De senaste fyra decennierna har en fjärdedel av isen i Himalayas glaciärer smält. Regionen är en av planetens mest drabbade när det gäller snabbast stigande temperaturer med anledning av global uppvärmning.

– Smälthastigheten fördubblades mellan 2000 och 2016, säger Karen Anderson.

Det står inte klart hur mer växtlighet skulle påverka vattensituationen i området men studier i aktisk miljö visade att växtligheten bidrar till en uppvärmande effekt i kringliggande områden.

– Det kan leda till ännu högre smälthastigheter och en ökad risk för översvämningar, säger Karen Anderson.

”Vi vet inte tillräckligt mycket om det här området”

Hon påpekar dock att det inte är säkert att ökad växtlighet skulle leda till förhöjd uppvärmning och översvämningsrisk.

– Vi vet faktiskt inte tillräckligt mycket om det här området, säger Karen Anderson som poängterar hur viktigt det är att lägga mer tyngd på att studera omständigheterna i Himalaya.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.