Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Därför är den smaskiga semlan en vattenbov

Svenskarna älskar sin semla.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD
Det går åt mycket vatten för att få fram en semla.
Foto: ANNA HALLAMS / ANNA HÅLLAMS / EXPRESSEN

På fettisdagen väntas svenskarna äta mer än sex miljoner semlor totalt.

Den gräddiga delikatessen påverkar dock miljön på ett negativt sätt.

För att göra mandelmassan till en enda semla går det åt minst 68 liter vatten, rapporterar Icakuriren.

Många hävdar att det krävs högklassig mandelmassa för att en semla ska kunna kallas god.

För att göra mandelmassa krävs det mandel. Och den lilla bruna nöten kräver i sin tur enorma vattenmängder för att kunna odlas.

80 procent av världens mandlar odlas i soliga Kalifornien. Där behöver en mandel minst fyra liter vatten. I mandelmassan till en semla finns det cirka 17 mandlar. Därmed går det åt ungefär 68 liter vatten per semla – enbart för mandlarna.

Den klassiska svenska gräddbullen är med andra ord en vattenbov av stora mått.

Läs mer i Icakurrirens kommande nummer.

Mandelodlingen kopplas ihop med skogsbränder

Mandelmeckat Kalifornien har haft problem med torka och vattenbrist flera gånger. Något som ledde till att den amerikanska delstaten drabbades hårt av skogsbränder förra året. 

– Med vattenbrist ökar risken för skogsbränder och möjligheterna att släcka dem minskar. Bränder ger enorma utsläpp av växthusgaser och ökar även risken för mer extremväder. Indirekt påverkar därmed mandelodlingen i Kalifornien resten av världen, säger Hasse Berglund, biolog på Naturvårdsverket, till Icakuriren.

Men det finns andra områden där mandeln odlas. Italien och Spanien är två av länderna som förekommer bland företagen.

De europeiska mandlarna kräver mindre vatten än de kaliforniska.

– Mandelträdsorter som odlas i Medelhavsområdet är mer resistenta mot torka jämfört med de kaliforniska mandlarna som måste bevattnas och därmed belastar miljön, säger Felicia Thörnfeldt på Biofood till tidningen.

Dåligt med information

Ändå är det många företag som inte informerar på förpackningen om just varifrån semlans ”kronjuvel” kommer ifrån. Bland annat Risenta.

– Även om det inte är ett lagkrav hade vi gärna velat skriva ut ursprunget, men det försvåras av att vi behöver köpa råvara från olika länder beroende på tillgänglighet vilket i sig påverkas av väder, säsong etcetera, säger Eva Berglie på företaget.

Om du har planer på att göra egna semlor och egen mandelmassa finns det flera saker att tänka på.

Dels kan det vara bra att fråga sig om du överhuvudtaget behöver använda mandel. Det finns bland annat semmel fyllning med solroskärnor i stället. (Icakurriren har ett recept på semlor med fyllning av solroskärnor – läs det HÄR.) 

Du kan också fråga i affären om det finns miljövänligt odlade mandlar.

Läs mer i kommande nummer av Icakurriren (nr 11) och på Icakurriren.se. 


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.