Därför är bränderna i Amazonas så katastrofala

Amazonas regnskogar brinner. Här en bild från Nasa som visar flera av bränderna.
Foto: NASA EARTH OBSERVATORY HANDOUT / EPA / EPA TT NYHETSBYRÅN
Karta som visar hur röken från skogsbränderna sprider sig över Sydamerika. Från the Copernicus Atmosphere Monitoring Service, med stöd av EU och ESA.
Foto: CAMS / CAMS, the Copernicus Atmosphere Monitoring Servi

Röken från den brinnande regnskogen Amazonas har spridit sig 275 mil och täckt mångmiljonstaden Sao Paolo i Brasilien med svart rök.

Här är svaren på de viktigaste frågorna om rekordbränderna i ”planetens lungor”.

72 843 bränder har rasat i Brasilien hittills i år, varav över hälften i Amazonas regnskogar. Det är en ökning med 83 procent jämfört med samma period förra året.

Varför brinner det i Amazonas?

Det finns många skäl till de kraftiga bränderna i regnskogen. 

Torrsäsongen. Det finns två huvudsakliga säsonger i Amazonas, regnsäsongen och den tre till fem månader långa torrperioden. Under den torra säsongen är skogsbränder betydligt vanligare, men ökningen under 2019 är extremt kraftig.

Ny klimatpolitik i Brasilien. Brasiliens nya president Bolsonaro är själv klimatskeptiker, som öppnar upp skyddade områden i Amazonas för exploatering. Han har en utrikesminister som anser att klimatkrisen är ett påhitt av ”kulturmarxister” för att hålla tillbaka tillväxten i västvärlden. Klimatorganisationer tror att Bolsonaro ser mellan fingrarna på olagliga verksamheter inom avverkning, gruvdrift och jordbruk.

Skogsskövlingen. Skövlingen av regnskogen har nått rekordhöjder under Bolsonaros regim. Under maj, som innebär starten på torrperioden, avverkades 739 kvadratkilometer regnskog, vilket motsvarar ungefär två fotbollsplaner varje minut. Det är den högsta siffran sedan mätningarna började med den nuvarande metoden.

Anlagda bränder. Jordbrukare i Brasilien bränner av skog – ofta olagligt – för att utöka sina ägor och förflytta gränsen mot skogen. För dem är skogsbranden en billig och effektiv teknik för att röja mark och ett sätt att näringsberika jorden och få mer mark för sina kreatur.

Därför är Amazonas ”jordens lungor” så viktigt

Den tropiska och subtropiska regnskogen Amazonas är 5,5 miljoner kvadratkilometer stor, vilket motsvarar ungefär tolv gånger Sveriges yta. Den sträcker sig över åtta länder, men två tredjedelar ligger i Brasilien.

Amazonas kallas ofta för planetens lungor, då regnskogen producerar cirka 20 procent av syret i jordens atmosfär. Den anses också betydelsefull när det gäller att fördröja den globala uppvärmningen, och är jordens mest artrika vegetationsområde.

Miljöaktivister och organisationer som World Wildlife Fund varnar: om skogsskövlingen och bränderna fortsätter kan Amazonas förvandlas till en torr och obeboelig savann. Och i stället för att producera syre kan Amazonas börja driva på klimatförändringarna.

President Bolsonaro anklagar aktivister

Brasiliens president Bolsonaro avfärdar kritiken om att hans politik skulle ha någon betydelse för bränderna. Han beskyller i stället klimataktivister för att ha anlagt bränder, för att kunna filma dem och skuldbelägga hans regering.

– Brott förekommer, sa Bolsonaro, men kunde inte presentera några bevis för sin anklagelse.

Tidigare denna månad avskedades den tidigare direktören för forskningsinstitutet Inpe efter att byrån släppte uppgifter som visade en ökning av avskogningen i Amazonas.

Bilder på rök över Sao Paulo efter bränderna

I sociala medier delas bilder på hur det ser ut på platsen, bilderna som visar Sao Paulo nedan är också några av dessa. 

Foto: ANDRE LUCAS / DPA TT NYHETSBYRÅN
https://twitter.com/shannongsims/status/1163632818221719558

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.