Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Dåligt väder – då flyger svenskarna som aldrig förr

Många väljer tåg till semestern.
Resor till Mallorca har nästan fördubblats när man ser till samma vecka år 2018, enligt resebyrån Resia.Foto: Shutterstock
Trots varningar om flygresors klimatpåverkan söker sig soltörstande svenskar utomlands.Foto: Shutterstock

Svenskars flygande har skjutit i höjden.

Det visar färsk statistik från flera researrangörer.

Trots varningar om flygresors klimatpåverkan söker sig soltörstande svenskar utomlands när drömmar om sommarväder på hemmaplan inte slår in.

Julivärmen har hittills uteblivit, och allt fler svenskar väljer nu att flyga utomlands under semestern i förhoppning om solgaranti.

Ett flertal reseföretag rapporterar nu att antalet bokningar har skjutit i höjden, framför allt till varmare destinationer kring Medelhavet.

Bara sedan midsommar har resebyrån Ticket sett en ökning av bokningar med dryga 33 procent.

– Årets sommarväder har verkligen varit instabilt, och lagom till att mångas semestrar startar så svängde det om med regn och kyla. Det gör att betydligt fler svenskar än i fjol söker sig utomlands, och bokar en resa söderut, säger Katarina Daniels, PR- och kommunikationsansvarig hos Ticket.

Dubbelt så många flyger till Bali och Mallorca

Också resebyrån Resia rapporterar försäljningssiffror som skjuter i höjden.

Detta gäller både kortare och längre flygturer till solen, enligt Resia, som rapporterar att bokningar till Palma de Mallorca har ökat med 96 procent och Denpasar på Bali har ökat med 104 procent i jämförelse med samma vecka förra sommaren.

Framför allt har bokningar av sista-minuten ökat markant, där till exempel resor till Las Palmas på Gran Canaria har ökat med hela 350 procent sedan förra året.

– Vi ser just nu ökningar på i stort sett alla segment, säger Lina Eklund, PR-specialist på Resia.

– En trend vi kan se är att man i år bokar sista minuten-resor i högre grad än förra året. Detta för att inte riskera att åka i väg när det är varmare i Sverige än i till exempel Spanien, säger Lina Eklund. 

Ökar sedan förra året

Apollo uppger att bokningarna sedan i maj har ökat med 20 procent sedan förra året. Hos charterbolaget Tui har antalet bokningar ökat med över 50 procent de senaste dagarna jämfört med 2018. Och Ving hade den senaste veckan en 40-procentig ökning av sålda resor.

En faktor som påverkar är att sommaren inte är lika varm som förra året, menar både Ving och Apollo.

– Just nu säljer det som smör i solsken, säger Vings informatör Barbro Holmberg till nyhetsbyrån TT

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.