Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Dalai Lamas brev till Greta: ”Du inspirerar”

Dalai Lama har skickat ett brev till Greta Thunberg för att visa sin uppskattning gentemot den unga klimatkämpen. Foto: AP / TT / NTB Scanpix
Greta Thunberg är glad över Dalai Lamas brev – men har inte hunnit läsa det. Foto: RONALD ZAK / AP TT NYHETSBYRÅN

Bortsett från att hon fått tusentals människor världen över att strejka för klimatet har Greta Thunbergs arbete också imponerat kändisar och ledare världen över.

Senast i ledet av beundrare är Dalai Lama som skrivit ett brev för att visa sin uppskattning. 

”Är uppmuntrande att se hur du inspirerar”, står det stycke av brevet som finns på Dalai Lamas hemsida.

Hon har hyllats av drottningen, fikat med Arnold Schwarzenegger och skakat hand med påven. 

Greta Thunbergs ord har nått runt hela världen och tusentals ungdomar har slutit upp i hennes skolstrejk för klimatet. 

”Uppmuntrande att se hur du inspirerat”, skriver Dalai Lama i sitt brev till Greta Thunberg. Foto: ATHINA STRATAKI/TT / TT NYHETSBYRÅN

Den senaste personen att visa Greta sin uppskattning är den andlige ledaren Dalai Lama som i ett brev ger Greta sitt fulla stöd. 

Är själv en ivrig klimatvän 

”Det är väldigt uppmuntrande att se hur du har inspirerat unga människor att följa i dina fotspår, skriver Dalai Lama i ett stycke av brevet som publicerats på hans hemsida. 

Vidare fortsätter den andlige ledaren att fortsätta beskriva sig själv som en ivrig miljövän och säger att människan är ”den enda art i världen” som kan förstöra världen. 

”Men, om vi har förmågan att förstöra vår jord har vi också förmågan att bevara och skydda den”. 

”Fantastiskt” 

Brevet avslutas med att Dalai Lama ”helhjärtat” visar sin support för Gretas kamp och sänder henne sina böner och lyckoönskningar inför hennes fortsatta klimatkamp. 

Greta Thunberg planerar att ta ett sabbatsår efter att ha avslutat sina grundskolestudier. Foto: PETER VAN DEN BERG / STELLA PICTURES B2801

Greta Thunberg själv har ännu inte hunnit läsa brevet men berättar för DN att hon gläds över nyheten. 

– Jag har varit ute på resa och har ännu inte sett något brev men de är självklart fantastiskt och jag uppskattar det enormt, säger Greta Thunberg. 

Åker till USA

Tidigare i veckan kom nyheten om att Greta Thunberg efter att, om några veckor, ha avslutat grundskolan kommer att ta ett sabbatsår

Detta för att kunna resa till USA och fortsätta jobba mot sitt mål att få världens ledare att inse allvaret med klimatkrisen. 

Bland annat Arnold Schwarzenegger har tidigare visat Greta Thunberg sin uppskattning. Foto: KARL SCHOENDORFER/REX / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ TT NYHETSBYRÅN

I september förväntas nu Greta Thunberg delta i FN:s särskilda klimatmöte i New York, och i december klimatmötet COP25 i Chiles huvudstad Santiago.

– Eftersom jag inte flyger får jag ta mig över Atlanten på något annat sätt. Jag har inte riktigt löst det än, men på något sätt kommer jag att komma dit. Jag ska åtminstone försöka på alla sätt som går, sa Greta Thunberg till DN då om hur hon planerar att ta sig till USA. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.