Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Orden i FN: ”Ni har stulit min barndom”

”Hur vågar ni förstöra vår framtid”.
Greta Thunberg höll ett emotionellt tal framför världsledarna vid FN-mötet.
Foto: JUSTIN LANE / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
”Ni har stulit mina drömmar och min barndom”, sa Greta Thunberg i sitt tal.
Foto: JUSTIN LANE / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
”Vi är i början av ett massutdöende – och allt ni kan prata om är pengar och sagoberättelser om ständig ekonomisk tillväxt”, sa Greta Thunberg i sitt tal.
Foto: JUSTIN LANE / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
FN:s generalsekreterare António Guterres och Greta Thunberg under Youth Climate Summit den 21 september.
Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN
Greta Thunberg inledningstalar på FN:s klimattoppmöte.
Foto: JUSTIN LANE / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Enligt programmet ska statsminister Stefan Löfven tala under eftermiddagen.
Foto: FREDRIK WENNERLUND / FREDRIK WENNERLUND/STELLA PICTURES FREDRIK WENNERL
ABC News Vita huset-korrespondent Mark Knoller har twittrat en bild på Trump från FN-mötet.
Foto: Skärmdump/Twitter
ABC News Politics twittrade om Donald Trumps närvaro.
Foto: Skärmdump/ABC News Twitter
Greta Thunberg vid FN:s klimattoppmöte.
Foto: Tomas Kvarnkullen
1 / 10

Att gå från ord till handling, det är syftet med FN:s klimattoppmöte som äger rum i dag i New York.

Svenska klimataktivisten Greta Thunberg fick inleda mötet – och höll ett emotionellt tal framför världsledarna.

– Hur vågar ni? Ni har stulit mina drömmar och min barndom med era tomma ord, säger 16-åringen. 

Donald Trump skulle egentligen på ett annat möte i FN-huset – men enligt uppgifter i amerikanska medier smög han in för att lyssna på klimatmötet.

Greta Thunbergs segling till USA och de globala klimatstrejkerna har skapat stor uppmärksamhet inför FN:s klimattoppmöte Climate Action Summit. Generalsekreterare António Guterres har inför mötet sagt nej till långa tal och ja till konkreta handlingsplaner som leder till minskade utsläpp av växthusgaser. 

– Om vi inte snabbt förändrar vårt sätt att leva på hotar vi livet självt. Glaciärer smälter och korallrev dör. Skogsbränder härjar och tillgången på vatten sinar. Stormar blir mer intensiva och frekventa. Jag har sett det med mina egna ögon, inledde Guterres mötet. 

– Min generation har misslyckats med vårt ansvar för att ta ansvar för planeten. Unga personer erbjuder lösningar och kräver att vi agerar. Att begränsa uppvärmningen till 1,5 grader är fortfarande möjligt. Allting har ett pris, men den största kostnaden är att inte göra någonting alls.

Greta Thunbergs känslosamma tal: ”Hur vågar ni?”

Greta Thunberg var personligen inbjuden till mötet och gick på scen direkt efter generalsekreteraren. Konferenciern frågade 16-åringen vad hon hade för budskap till världsledarna i församlingen.

– Mitt budskap är att vi har ögonen på er, inledde hon och fick applåder och skratt.

Men stämningen förändrades snabbt i salen. Greta Thunberg höll talet samtidigt som hon pressade bort arga tårar.

– Allt det här är fel. Jag borde inte vara här uppe. Jag borde vara i skolan på andra sidan havet. Ändå kommer ni till oss ungdomar för hopp. Hur vågar ni? Ni har stulit mina drömmar och min barndom med era tomma ord. Ändå är jag en av de lyckliga. Folk lider. Folk dör. Hela ekosystem kollapsar. Vi är i början av ett massutdöende – och allt ni kan prata om är pengar och sagoberättelser om ständig ekonomisk tillväxt. Hur vågar ni?

Se hela talet här.

Den svenska klimataktivisten var märkbart berörd när hon fortsatte sitt tal:

– I över 30 år har vetenskapen varit kristallklar. Hur vågar ni fortsätta titta bort? Ni kommer hit och säger att ni gör tillräckligt, medan politiken och lösningarna som behövs inte fortfarande är någonstans i närheten av vad som krävs. Ni säger att ni hör oss och att ni förstår allvaret. Men oavsett hur ledsen och arg jag är kan jag inte tro på det. För om ni verkligen förstod situationen och ändå struntade i att agera skulle ni vara onda. Och jag vägrar tro att ni är det.

https://www.instagram.com/p/B2wlOVCiy3S/

”Om ni sviker oss kommer vi aldrig att förlåta er”

Genom att halvera våra utsläpp på 10 år ger oss bara en femtio procents chans att klara att hålla uppvärmningen under 1,5 grader och risken för att sätta i gång oåterkalleliga kedjereaktioner bortom mänsklig kontroll, fortsatte Greta Thunberg:

– Femtio procent kanske duger för er. Men de siffrorna räknar inte med ”tipping points” och ytterligare uppvärmning dold av luftföroreningar, samt alla aspekter om jämlikhet och klimaträttvisa. De förlitar sig också på att min generation ska fånga upp hundratals miljarder ton av era koldioxidutsläpp från luften med teknologi som knappt existerar. En femtio procents risk duger helt enkelt inte för oss – vi som måste leva med konsekvenserna.

Enligt FN:s klimatpanel IPCC hade världen 420 gigaton koldioxid kvar att släppa ut 1 januari 2018 för att ha 67 procents chans att hålla uppvärmningen under 1,5 grader. I dag är den siffran redan under 350 gigaton, berättade 16-åringen i sitt tal.

– Hur vågar ni låtsas som att det här kommer lösas med ”business as usual” och några tekniska framsteg. Med dagens utsläppsnivåer är vår koldioxidbudget helt slut inom åtta och ett halvt år. Inga planer som presenteras här i dag kommer ligga i linje med det. För dessa siffror är för obekväma för er. Ni är fortfarande inte tillräckligt mogna för att säga som det är. Ni sviker oss. Men unga i dag har börjat förstå ert svek. Alla framtida generationers ögon är på er. Om ni sviker oss kommer vi aldrig att förlåta er. Vi kommer inte låta er komma undan. Här och nu drar vi en gräns. Världen vaknar och förändring är på väg, vare sig ni vill eller inte. Tack, avslutade Greta Thunberg.

Greta höll pressträff med andra klimataktivister efter talet i FN.

Donald Trump dök upp på klimatmötet

Donald Trump skulle egentligen på ett annat möte i FN-huset – men enligt uppgifter i amerikanska medier gjorde han ett oplanerat avbrott i sitt schema och smög in för att lyssna på klimatmötet. Placerad intill vicepresident Mike Pence hann Donald Trump lyssna på när Indiens premiärminister talade, rapporterar CBS:s reporter Mark Knoller på Twitter.

Efter drygt tio minuter på klimatmötet var dock presidenten tvungen att gå – för att i stället hålla i en konferens om religionsfrihet.

https://twitter.com/markknoller/status/1176149477318692864

Greta Thunberg fångades på bild med armarna i kors, bakom president Trump, i en sändning i Fox News, vilket Vice reporter Elizabeth Landers uppmärksammat.

https://twitter.com/ElizLanders/status/1176147394767048705

Direkt efter Gretas tal spelade ett förinspelat meddelande från påve Franciskus. Han var liksom svenskan djupt kritisk mot världsledarna.

– Målen som satts upp av världens stater är alldeles för svaga, säger han. 

– Det är inte ett bra läge och planeten lider, men det finns fortfarande möjligheter att agera. Vi har fortfarande tid. Låt oss inte slösa bort den. 

Enligt programmet kommer Stefan Löfven att tala sent på måndagskvällen, svensk tid. Talarmöjlighet ges bara till de länder som antingen har en plan för att bli koldioxidneutrala till år 2050, kraftigt ökar ambitionen för att minska sina klimatutsläpp eller ger en betydande insats Gröna klimatfonden som ska hjälpa utvecklingsländer med klimatanpassning.

Det här innebär Parisavtalet

Beslutades vid klimatförhandlingen COP21 i Paris i december 2015.

Börjar gälla år 2020.

Ska minska utsläppen av växthusgaser och stötta de länder som drabbas hårdast av klimatförhandlingens effekter.

Målet är att hålla den globala temperaturökningen klart under 2 grader och helst inte överstiga 1,5 grad.

Av de 197 länder som är parter till FN:s klimatkonvention UNFCCC har 194 skrivit under. 185 har ratificerat avtalet, alltså gått med på att följa det.

Länder som följer avtalet ska öka sina ambitioner efter hand och förnya eller uppdatera sitt klimatarbete vart femte år.

Från år 2023 ska ländernas arbete ses över på en global nivå vart femte år.

På klimatförhandlingen COP24 i Polen 2018 antogs Parisvatalets regelbok, ett gemensamt regelverk för hur länderna ska planera, kommunicera, genomföra, rapportera och följa upp sina åtaganden under Parisavtalet. 

Climate Action Summit

  Äger rum i FN-skrapan i New York den 23 september.

  Toppmötet är ett separat möte från klimatförhandlingarna i Chile som äger rum 2-13 december.

  Syftet med mötet är att öka takten i klimatarbetet för att nå målen i Parisavtalet.

Ett flertal länder leder arbetsgrupper inom områden som energi, industri, infrastruktur och klimatanpassning som kommer att presenteras på mötet.

Sverige och Indien ansvarar tillsammans med World Economic Forum för att engagera näringsliv och tung industri för att nå minskade utsläpp. Arbetet grundar sig på erfarenheter från arbetet med Fossilfritt Sverige och de färdplaner som svensk industri har tagit fram för att bli fossilfria.

Expressens klimatreporter Jessica Bergh: ”Syftet är att gå från ord till handling”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.