Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Dagen då helvetet kom till Paradiset

Detta hände i staden som Greta Thunberg sommarpratade om.
Ett hem brinner ner i Paradise i början av november 2018.Foto: NOAH BERGER / AP TT NYHETSBYRÅN
86 människor dog i branden.Foto: LI YING / STELLA PICTURES/XINHUA/AVALON.RED B950
En bild tagen i början av december 2018 visar hur flera kvarter brunnit ner i Paradise.Foto: NOAH BERGER / AP TT NYHETSBYRÅN

Den har ett vackert namn, den lilla staden vid foten av bergskedjan Sierra Nevada.

Paradise – Paradiset.

Den 8 november 2018 slukades den av helvetet, ett brinnande inferno som krävde 86 liv och gjorde 90 procent av befolkningen hemlös.

Det är den värsta skogsbranden i modern tid i USA.

Detta är storyn om Paradise och vad som hände sen.

Greta Thunberg sommarpratade i P1 under midsommarhelgen och en av historierna hon berättade var just om hennes besök i Paradise, Kalifornien. Eller det lilla som återstår av staden.

Hon reste dit förra hösten under sin USA-turné. Stod bland de utbrända resterna av det som varit villakvarter, träffade överlevande som visade förödelsen.

Allt ett skrämmande exempel på det hon ägnat sitt unga liv åt, klimathotet. Paradise är ett extremet exempel, men dessvärre inte så ovanligt. I Kalifornien har nio av de tio värsta skogsbränderna sedan mätningar inleddes 1932 ägt rum under de senaste 16 åren.

Men inget liknar Paradise.

Det är inte bara Greta Thunberg som lockats dit. Regissören Ron Howard (”A Beautiful Mind”, ”Apollo 13”, m.m.) har gjort en dokumentär om det som hände, böcker har skrivits. Och ett otal rubriker med anspelning på namnet: ”Paradise Lost”, ”Hell in Paradise”, ”Last day in Paradise”.

Branden startade den 8 november 2018.Foto: GABRIELLE LURIE / SAN FRANCISCO CHRONICLE / POLARI POLARIS IMAGES
I Kalifornien har nio av de tio värsta skogsbränderna sedan mätningar inleddes 1932 ägt rum under de senaste 16 åren.Foto: NOAH BERGER / AP TT NYHETSBYRÅN

Staden – som hade 27 000 invånare – har sina rötter i guldrushen, även om inget guld hittades här. Den grundades 1860. Namnet tros vara en anspelning på dess natursköna läge, vid foten av Sierra Nevada, omgiven av två raviner och höga, mäktiga tallar.

Det var träd som Diamond Match Company en gång i tiden tillverkade tändstickor av. En historisk ironi.

Ingen räknade med att hela staden skulle hotas

Skogsbränder är inget ovanligt i dessa trakter. Paradise drabbades redan 2008 och staden såg om sina evakueringsplaner, skapade regler för hur trafiken skulle flyta vid en evakuering. Men ingen hade räknat med att hela staden skulle hotas.

Kalifornien har haft svår torka under många år det senaste decenniet. Marken är knastertorr på sina ställen i den ofta övervuxna skogen. Träden uttorkade och sårbara.

Och det räcker med en gnista. Den kom cirka klockan 06.15 på morgonen den 8 november 2018.

Gnistan hade samma källa som många andra bränder i Kalifornien. Elbolaget PG&E med sin åldrande infrastruktur. En kabel lossnade, gnistor flög genom luften innan elen automatiskt slogs av.

Gold Nugget Museum förstördes totalt i branden i Paradise.Foto: MARTHA MENDOZA / AP TT NYHETSBYRÅN
En McDonald's-restaurang som förstördes i branden.Foto: JOHN LOCHER / AP TT NYHETSBYRÅN

Det räckte. Branden – som kallas Camp Fire eftersom den låg nära en väg med det namnet – startade i Pulga, cirka fem kilometer nordost om Paradise. Brandkåren får larmet cirka en kvart senare.

Det blåser de här dagarna. Kraftiga vindar från öster, så kallade Diablo-vindar. Vi talar kraftiga vindar, upp emot 100 kilometer i timmen.

Vindarna sprider brinnande flisor vida omkring. Och det börjar snart brinna på nya platser.

Uh, oh, detta är underligt, detta är inte bra...

En del av invånarna blir larmade av släkt eller grannar, som ringer eller knackar på. Sorrell Bobrink, 39, blir uppringd av en vän i en stad längre ner i Sacramento-dalen som sett röken uppifrån Paradise-hållet.

Sorrell Bobrink går ut och ser sig omkring.

– Det ser ut som om solen håller på att gå upp, berättar hon senare för BBC. Men vi har sedan länge passerat gryningen.

– Så det var ett ögonblick av ”Uh, oh, detta är underligt, detta är inte bra...”

På tio minuter blev himlen nästan svart

Andra reagerar på askan som börjar komma nedfallande från himlen. Eller de små brinnande, glödande flisorna som seglar neråt. Eller himlen, där den blå färgen börjar ersättas av bruna och mörkare färger.

Sorrell Bobrink blev larmad cirka 07.50. William Hart lägger märke till den grå-bruna himlen när han kliver ut ur sitt hus strax efter åtta. Han inser genast vad som håller på att ske, packar det allra nödvändigaste, sätter sig i bilen och kör.

Liksom många andra denna gång filmar han med sin telefon. På tio minuter har himlen blivit nästan svart, det enda ljus han ser är rödlyktorna från bilarna framför honom.

– Nej, klockan är inte sex eller sju på kvällen. Jag vet inte ens vilken tid det är, säger han i filmen.

Det blir kaos förstås när alla försöker lämna staden samtidigt. En del lämnar sina bilar eftersom det går snabbare att gå.

En brandbil passerar en övergiven personbil i Paradise. Många övergav sina fordon, eftersom det gick snabbare att gå.Foto: PETER DASILVA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Och branden kommer snabbt närmare. William Goggia är en av dem som fastnat i köerna. Han har sin katt, Mikey, med sig. The Guardian berättar hans historia.

Allt går så trögt att han beslutar sig att vända om och söka tillflykt någon annanstans. Han kör mot sina grannars hus, som ligger på en klippig höjd men inser att det inte heller är någon bra idé.

Så han lämnar sin katt i bilen och försöker ta sig fram till fots i stället. Men röken gör det svårt att andas, han försöker förgäves få några förbipasserande att stanna.

Till slut ligger han utmattad i ett dike, i väntan på döden. Så stannar en lastbil:

– Klart som helsike du kan få lift, säger chauffören som räddar hans liv.

Flera hittades döda i utbrända bilvrak

Men en annan person i bilen vill först göra en omväg för att se till sitt hus. En dålig idé. Elden är alldeles intill, det blir så varmt i lastbilen att de måste lyfta fötterna från golvet, William Goggia häller vatten över sig själv men bränner sina ben mot insidan av dörren.

Bilar som fattar eld är en vanlig syn denna helvetes dag. Det ska senare visa sig att det är med branden som med coronaviruset, de äldre drabbades värst. Av de 86 som dog i röken och elden, var 46 över 65 år. Flera hittades i sina utbrända bilvrak.

En vanlig syn efter branden. Övergivna, utbrända bilvrak i Paradise.Foto: NOAH BERGER / AP TT NYHETSBYRÅN
En hund deltar i sökandet efter kvarlevor i Paradise i november 2018.Foto: JOHN LOCHER / AP TT NYHETSBYRÅN
Ett sök- och räddningsteam letar efter mänskliga kvarlevor efter branden.Foto: MARCUS YAM / LOS ANGELES TIMES / POLARIS POLARIS IMAGES
Frivilliga räddningsarbetare under en sökinsats i Paradise i mitten av november 2018.Foto: TERRY CHEA / AP TT NYHETSBYRÅN

Men William Goggia klarar sig. Huset gick aldrig att rädda, och lastbilen vill först inte starta. Men till slut tänder motorn och de kan accelerera sig genom elden.

Redan dagen efter tar han sig tillbaka till Paradise trots att staden då är avspärrad och han egentligen borde vila ut på sjukhus. Han letar upp platsen där han lämnade sin egen bil.

Den har klarat sig. Han öppnar dörren. Och möts av ett jamande. Mikey har överlevt även han.

14 000 hem försvann i branden

Men det är så mycket som inte klarat sig denna dag i Paradise. Egentligen är det ett mirakel att inte fler än 86 dog.

Men Paradise brann ner. 14 000 hem försvann i lågorna. Totalt förstördes 18 804 byggnader.

Ron Howards dokumentärfilm heter ”Rebuilding Paradise”, men det kommer att ta tid. Bara en bråkdel av stadens invånare bor kvar där, cirka 3 000.

De flesta andra är inkvarterade i tillfälliga bostäder i omkringliggande orter, eller hos släkt och vänner. De flesta förlorade allt i branden, de hann bara ta med sig det allra nödvändigaste, som ett husdjur eller kvarlevorna efter en avliden släkting.

Paradise är vårt hem och vi vill bara tillbaka

Ekonomisk hjälp har de fått men det är för många också en tung kamp mot byråkrati och försäkringsbolag. En del försäkringar kräver att man listar i detalj allt som gått förlorat, andra vill ha dokumentation som inte längre finns eftersom allt brann upp den 8 november 2018.

Foton av 84 personer som dog i branden visas upp under rättegången mot Bill Johnson, vd för elbolaget PG&E. Han har å företagets vägnar förklarats skyldig till vållande av över 80 personers död.Foto: RICH PEDRONCELLI / AP TT NYHETSBYRÅN

Men en del har börjat bygga på nytt. Det blev en nyhet på lokal-tv den 28 maj när Michelle Minsart och hennes make Dan lämnade in den 1 000:e ansökan om byggtillstånd efter branden.

– Jag växte upp i Paradise. Vi uppfostrade våra barn och barnbarn här, berättar hon för KRCRTV.

– Paradise är vårt hem och vi vill bara tillbaka. 

”De lägger grunden för kommande katastrofer”

Branden har precis haft sitt rättsliga efterspel där Bill Johnson, vd för elbolaget PG&E å företagets vägnar förklarade sig skyldig till vållande av över 80 personers död.

Domare Michael Deems läste upp namnen på alla offren och visade deras bild. PG&E har tidigare gått med på att betala 25,5 miljarder dollar för de skador som branden 2018 och andra tidigare skogsbränder orsakat som PG&E har orsakat de senaste åren.

Paradise kommer inte att bli den sista staden vi förlorar

Men historien kommer dessvärre inte att ta slut med Paradise. Crystal Kolden är brandexpert vid University of Idaho och i höstas körde hon från Idaho till södra Kalifornien, en resa hon gjort tidigare i sitt liv också.

Hon slogs av hur många döda barrträd hon såg, träd som dukat under av den torka som plågat Kalifornien de senaste åren.

– Vegetationen reagerar mycket, mycket tydligt på de extremer som klimatförändringarna orsakar, säger hon till the Guardian.

– De lägger grunden för kommande katastrofer. Paradise kommer inte att bli den sista staden vi förlorar.

För värmen fortsätter. BBC meddelade i veckan att norra Sibirien i år satt nytt värmerekord för regionen. I Verchojansk nära polcirkeln har det varit 38 grader varmt denna juni. 18 grader över det normala.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.