Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Läkaren: Lev klimatsmart – så blir du mer hälsosam

Människan vinner på att leva klimatsmart även fysiskt, säger Courtney Howard.Foto: Skärmdump
Att tackla klimatfrågan ur hälsoperspektivet anser Courtney berör människor på ett effektivt sätt.Foto: Skärmdump

Akutläkaren Courtney Howard vill rädda planeten.

Klimatförändringar hotar inte bara vårt jordklot – utan även den globala hälsan menar den kanadensiska doktorn.

– Ser man på vad folk verkligen bryr sig om är det hälsa och jobb. Därför gäller det att visa hur folk vinner på att vara klimatsmarta, säger Courtney Howard till HBL

Den kanadensiska läkaren Courtney Howard brinner för global hälsa, och har en specifik patient i åtanke - vår planet. Genom att minska klimathotet ökar samtidigt den globala hälsan menar akutläkaren.

Tidigt i sin karriär insåg akutläkaren att klimatförändring är innebar ett hot mot den globala folkhälsan.

– Jag hade lärt mig behandla patienter med hjärtattack eller stroke, men jag hade inte fått lära mig hur läkare ska hantera klimatförändringen. Det gjorde mig så arg, säger doktorn i en intervju med den finska tidningen HBL.

 

LÄS MER: Julklappstrenden – begagnade klappar 

 

Hennes miljöengagemang förstärktes ytterligare då Howard arbetade i Djibouti. Det blev första gången och ett barn under hennes vård dog.

Brinner mot kolkraft

Händelsen fick den unga läkaren att gå med i CAPE, den kanadensiska föreningen för läkare för miljön – och på den vägen fortsatte det. Nyligen deltog Courtney Howard under klimatmötet i Bonn för att hjälpa regeringarna med sin expertis. 

En av hennes hjärtefrågor är minskandet av kolkraften.

– Om vi kan byta ut kol sparar vi pengar på vård av sjukdomar som uppstår av luftföroreningar, och vi minskar utsläpp av växthusgaser. Så på en världsomspännande nivå är det det som hälsoexperter fokuserar på nu, säger Courtney Howard i en intervju med CBC

LÄS MER: ”Världen har alltför länge sysslat med 'plåster-lösningar'” 

 

Lösningen: Arbeta förebyggande

Lösningen är att arbeta förebyggande, så att folk inte behöver vård lika ofta, anser den kanadensiska doktorn. 

Ett effektivt sätt är att göra hälsosamma livsstilsval, som i regel är samma sak klimatsmarta val enligt Courtney Howard. Ät mer vegetariskt, cykla och res kollektivt, är tre av hennes exempel.

Att tackla klimatfrågan ur hälsoperspektivet anser Courtney berör människor på ett effektivt sätt.

– Ser man på vad folk verkligen bryr sig om är det hälsa och jobb. Därför gäller det att visa hur folk vinner på att vara klimatsmarta, säger Courtney Howard till HBL.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.