Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Coronaskräcken hotar avgörande klimatmöte

Se intervjun med Isabella Lövin om FN:s möte COP26 från i december förra året.
Greta Thunberg har bjudits in för att tala på FN:s klimatmöten 2019 och 2018.Foto: ALTERPHOTOS/ABACA USA / STELLA PICTURES/ALTERPHOTOS/ABACA
Personer bär ansiktsmasker för att skydda sig i Singapore. Foto: MAVERICK ASIO/SOPA IMAGES/SHUTTERSTOCK / MAVERICK ASIO/SOPA IMAGES/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOC

År 2020 har pekats ut som ett avgörande år för internationellt klimatarbete – och förhoppningarna är stora inför FN:s möte COP26 i höst.

Men utbredningen av coronavirus väcker farhågor om att det avgörande mötet kan flyttas eller ställas in, rapporterar The Guardian.

Toppmötet COP26 är planerat att äga rum i Glasgow i november, dagen efter det amerikanska presidentvalet. Utfallet i valet är bara en av flera faktorer som väntas få betydelse för det internationella klimatarbetet.

Årets klimatmöte ses som det viktigaste mötet sedan Parisavtalet slöts 2015, eftersom det innebär en avgörande möjlighet att styra länderna i rätt riktning för att uppfylla avtalets mål om att begränsa den globala uppvärmningen väl under två grader.

Nu är många oroade över att coronaviruset covid-19 ska sätta käppar i hjulet för mötet. Det stora diplomatiska maskineriet som krävs för att ena världens länder i Glasgow har redan påverkats av rädslan för smittspridning, skriver The Guardian.

Kina har viktig roll på COP26

Inte minst har världens ögon riktats mot Kina, som spelar en viktig roll under klimatmötet eftersom de leder utsläppsligan. Bedömare befarar att klimatfrågan prioriteras ned ytterligare i landet, när de tvingas hantera virusutbrottet.

Även Italien har drabbats allvarligt av coronavirus. Landet har en stor roll i planeringen av COP26, eftersom de ska stå värd för ett antal förberedande möten. Det finns dessutom farhågor att man tvingas ställa in ett annat förberedande möte i Bonn i juni.

– Om spridningen av coronavirus utvecklas till en fullskalig pandemi är det otänkbart att arrangera ett klimattoppmöte som vanligt, säger den politiske rådgivaren Paul Bledsoe till The Guardian. 

Kan få en positiv klimateffekt

Andra bedömare anser att förberedelserna troligtvis kan fortsätta som vanligt tack vare teknik och digitala möten. Det finns också vinster för klimatet om antalet flygresor minskar.

En talesperson för de brittiska arrangörerna säger till tidningen att november fortfarande är flera månader i framtiden.

– Vi följer situationen noga. Vi är medvetna om att det här kan påverka internationella resor och vi kommer att anpassa våra planer efter det, för att säkerställa att alla nödvändiga diskussioner och kontakter mellan internationella parter kan fortsätta.

COP25: Länderna lyckades inte enas i viktigaste frågan

På söndagen avslutades till sist det rekordlånga mötet

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.