Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Coca-cola vill stoppa ny miljölag mot skräp

Foto: MATT DUNHAM / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: TATAN SYUFLANA / AP TT / NTB SCANPIX

De bidrar mest i världen till miljöförstörande plast i naturen.

Nu försöker Coca-cola, Pepsi och Nestlé stoppa en ny EU-lag som vill minska mängden plastskräp.

"Den skulle inte nödvändigtvis leda till det önskade resultatet" skriver storbolagen i ett hemligt påverkansbrev som The Independent tagit del av.

Åtta miljoner ton plast dumpas i världshaven varje år – och något av det vanligast förekommande skärpet är korkar till plastflaskor. De spolas upp på stränder över hela världen där de sedan bryts ned till mikroplatser som hotar det marina livet.

I ett försök att rädda haven och stoppa den globala plastkrisen förbereder nu EU en ny lag som ska tvinga företag att införa korkar som inte går att skruva helt loss från flaskorna.

Men det har fått några av världens stora plastspridare att reagera.

Uppmanar EU att skrota lagförslag

De internationella dryckes- och livsmedelsföretagen Coca-cola, Pepsi, Nestlé och Danone försöker nu lobba för att den nya EU-lagen ska stoppas, rapporterar The Independent.

Tidningen har tagit del av ett läckt brev där företagen skriver direkt till Europeiska unionens råd, EU:s ena lagstiftande institution, och uppmanar dem att skrota lagförslaget om plastkorkarna.

Åtgärden "skulle inte nödvändigtvis leda till det önskade resultatet" skriver de. De fyra storföretagen föreslår i stället ett icke-bindande åtagande om att återvinna 90 procent av alla plastflaskor innan år 2025.

"Våra fyra företag är engagerade i att samarbeta med alla partner i ett lokalt sammanhang för att öka effektiviteten i det nuvarande insamlingssystemet som gör det möjligt att samla in flaskor och korkar på samma nivå" skriver Coca-cola, Pepsi, Nestlé och Danone i brevet enligt The Independent.

"Kräver inte någon ny lösning"

Tre av företagen - Coca-cola, Pepsi och Nestlé - pekades nyligen ut som några av de företag som ligger bakom störst del av det plastskräp som dumpas i naturen. I Europa ligger de bakom nära hälften av allt plastskräp som går att härleda till ett företag enligt organisation Break Free From Plastic.

Rob Buurman vid holländska organisationen Recycling Netwerk förstår inte företagsjättarnas motstånd till att införa korkar som hänger fast vid flaskorna.

– Det kräver inte någon ny lösning. Det gäller bara att se till att korken inte ramlar loss, det är en av de lättaste sakerna som finns att införa. Lidl har redan infört det på sitt eget flaskvatten som är en av de billigaste produkterna de säljer, så det skulle knappast innebära några stora omkostnader för det här stora företagen heller, säger han till The Independent.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.