Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nu ska Coca-Cola-flaskor tillverkas av gammal plast

Pressmaterial från Coca-Cola i Sverige.Foto: Press / Press
Snart ska petflaskorna i Sverige bytas ut.Foto: AP TT / NTB SCANPIX

I Coca-Colas svenska fabrik ska alla petflaskor framöver tillverkas av enbart återvunnen plast. 

Det blir den första dryckesfabriken i världen som gör den här omställningen. 

– De springer snabbare nu än tidigare, säger Åsa Stenmarck, avfallsexpert på Svenska miljöinstitutet IVL.  

På Coca-Colas fabrik i Jordbro utanför Haninge i Stockholm tillverkas över 200 miljoner plastflaskor om året. 

Samtliga ska nu göras helt av återvunnen plast, vilket kommer spara in tusentals ton plast per år, enligt Coca Colas egna uträkningar. 

Åsa Stenmarck är avfallsexpert på Svenska miljöinstitutet IVL och beskriver skiftet som positivt. 

Åsa Stenmarck på IVL. Foto: IVL / Hasselblad H6D

– Jag tycker att det är jättebra. Här återvinner man plasten till en produkt som har stort värde, en ny flaska. Ganska ofta degraderar man materialet hela tiden och det blir sämre och sämre kvalitet. Men här finns det stor potential att flaskorna kan samlas in igen och återvinnas en gång till, säger hon. 

Bytte färg på Sprite

Sedan tidigare har Coca-Cola globalt ändrat utseendet på Sprite-flaskorna, från gröna till genomskinliga, för att de ska kunna återvinnas till en ny flaska. 

Frida Keane, som är ansvarig för bland annat hållbarhet på Coca-Cola Sverige, säger att man tog beslutet för att visa vägen för andra företag. 

Frida Keane på Coca-Cola i Sverige. Foto: Press / Press

– Vi är stora och vi har ett ansvar. På grund av de goda förutsättningarna vi har i Sverige med returpack och förväntan från konsumenter så kände vi att vi ville ta det här steget. 

Att man inte gjort det här tidigare beror bland annat på krånglig lagstiftning kring livsmedelsförpackningar av återvunnet innehåll, samt liten efterfrågan från konsumenter. 

Helén Williams, doktor i miljö och energisystem vid Karlstads universitet, säger att det här behöver ske på bred front.  

Helén Williams är doktor vid Karlstads universitet. Hon är positivt inställd till Coca-Colas initiativ. Foto: Press / Press

– Helt klart är det att vi måste materialåtervinna och använda mer återvunnen plast i samhället, säger hon. 

Borde man gjort detta tidigare? 

– Ja, det är klart att man borde gjort. Men att man gör det nu tror jag är för att man tagit del av kritiken. Och för att det är ett reellt problem – vi vet att en del av petflaskorna hamnar i naturen. Konsumenterna är med rätta oroliga för plast som hamnar på fel ställen.  

Flaskorna måste lämnas in

Lena Lundberg är ansvarig för plastråvarufrågor på kemibranschorganisationen IKEM. Hon säger att vi kommer se fler företag komma liknande lösningar i framtiden. 

– Många säger att man inte får göra så här, men vi har en separat lagstiftning just för återvunnen plast i kontakt med livsmedel. 

Lena Lundgren på IKEM säger att lagstiftningen kring återvunnen plats har förenklats. Foto: press / press

Hon fortsätter: 

– Vi kommer få se fler processer som denna nu när det inte tar så lång tid längre. EU-kommissionen har inte insett hur viktigt det varit att harmonisera de olika ländernas godkännanden, så den biten kommer gå snabbare nu. 

Coca-Cola Sverige ska försöka få i gång liknande processer på andra fabriker runtom i världen, enligt Frida Keane. 

– Ambitionen är att vi ska öka mängden återvunnen plast i våra dryckesförpackningar. Men det är avhängt att insamlingen fortsätter att ske, det är jätteviktigt för oss att vi hittar ett sätt att uppmuntra våra konsumenter att hela tiden återlämna sin förpackning, säger hon.