Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Chefsförhandlaren: Sakta framåt – men ännu inget genombrott

Enligt Sveriges chefsförhandlare Johanna Lissinger Peitz går förhandlingarna vid klimatmötet i Polen ”sakta men säkert framåt”. Foto: OMAR MARQUES/SOPA IMAGES/REX / OMAR MARQUES/SOPA IMAGES/REX/IBL REX FEATURES
Förhandlingsdelegationer från runt 200 länder finns på plats i Katowice för att komma vidare med klimatomställningen i enlighet med det viktiga Parisavtalet. Foto: CZAREK SOKOLOWSKI / AP TT NYHETSBYRÅN

Förhandlare från runt 200 länder är på plats vid klimattoppmötet i Katowice för att enas om hur man ska hålla den globala uppvärmningen under två grader. 

Enligt Sveriges chefsförhandlare Johanna Lissinger Peitz går förhandlingarna ”sakta men säkert framåt”. 

– Någonting som är viktigt i förhandlingar är ju tålamod, men jag tycker nog att vi hade en bra start på mötet, säger hon i Expressen TV.  

Det stora klimatmötet i Katowice i Polen pågår för fullt. Förhandlingsdelegationer från runt 200 länder är på plats. Ett av huvudmålen med mötet är att enas om hur målsättningarna i Parisavtalet ska uppnås. 

Några av de viktigaste punkterna där är att den globala uppvärmningen ska hållas under två grader – helst under 1,5 grad. Därtill ska de industrialiserade ländernas stöd till utvecklingsländer öka. 

Men exakt hur målen i Pariasavtalet ska uppnås rent konkret är oklart. 

Johanna Lissinger Peitz, som är Sveriges chefsförhandlare på plats tills klimat- och biståndsminister Isabella Lövin, MP, anländer om ett par dagar, säger i Expressen TV att förhandlingarna går framåt: 

– Jag tycker nog att vi hade en bra start på mötet och man ser att alla är väldigt upptagna både i förhandlingsrum, i bilateraler och i samtal i korridorerna. Så vi är på väg framåt, samtidigt är det väl så att vi fortfarande har väldigt mycket arbete framför oss och vi har ännu inte haft några stora genombrott. 

Olika tolkningar av Parisavtalet

Enligt Johanna Lissinger Peitz har det skett konkreta framsteg vad gäller ett par reviderade texter om målsättningar och genomförande. 

– De svåraste utmaningarna är dels tiden i sig som vi har tillgänglig att förhandla – det är en mycket omfattande och komplex materia. Annars är den stora framgången från Parismötet att vi gick ifrån ett system som var uppdelat mellan utvecklade länder och utvecklingsländer, till ett system där alla har åtaganden och alla ska vidta åtgärder baserat på ett gemensamt men delat ansvar utifrån varje lands situation och omständigheter, säger hon och konstaterar: 

– Tolkningen av vad de orden faktiskt betyder i praktiken är en av de svåraste frågorna. 

Viktiga målet: En gemensam regelbok

Hon upplever att det finns en vilja att komma vidare bland de många förhandlarna på plats i Katowice. 

– Men jag tror att det viktigaste för oss är att vi kommer fram till en regelbok som underlättar genomförandet, som främjar ambition och som gör att olika länders åtaganden är jämförbara. Men också vikten av att behålla ett globalt ägarskap – att länder som faktiskt skrivit under avtalet känner ägarskap för den här regelboken, säger Johanna Lissinger Peitz och fortsätter:  

– Jag tror också den politiska signal från ministrarna som anländer nästa vecka om vikten av att öka hastigheten i omställningen vi står inför kommer vara otroligt viktig.  

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!