Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Cementas utsläppsnivåer högre än inrapporterat

Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: KARL MELANDER / TT NYHETSBYRÅN
Cementafabriken i Slite släppte ut tusentals ton mer koldioxid än vad bolaget medgett för både 2019 och 2020.

Cementafabriken i Slite släppte ut tusentals ton mer koldioxid än vad bolaget medgett för både 2019 och 2020. 

De tidigare okända utsläppen kommer att kosta företaget ytterligare 20 000 utsläppsrätter. 

– Det handlar om en relativt stor utsläppsmängd som inte har räknats med, säger Amanda Hagerman, föredragande på Naturvårdsverket, till Nyhetsbyrån Siren.

Cementafabriken i Slite har släppt ut ännu mer koldioxid än vad som tidigare framkommit och kommer att kosta företaget ytterligare 20 000 utsläppsrätter. 

Det är Naturvårdsverket som justerar upp utsläppsnivåerna. Under 2020 släppte Slitefabriken ut drygt 1 467 000 ton koldioxidekvivalenter, efter Naturvårdsverkets uppräkning med 7 500 ton. För 2019 handlar det om nära 12 500 ton som först inte noterats, med en total utsläppsmängd som nu landat på 1549 000 ton.

Faktiskt missade utsläpp

Bristerna upptäcktes först av en så kallad ackrediterad verifierare, som enligt regelverket underrättade Naturvårdsverket om avvikelserna. Amanda Hagerman säger att verksamhetsutövarna själva ska göra interna kontroller för att hitta eventuella fel innan rapportering. 

– Ofta kan det handla om mätosäkerhet kopplat till stora lagermängder med bränslen och material. I det här fallet i Slite handlar det delvis om det, men också om faktiska missade utsläpp, och då är det definitivt viktigt att göra en justering. Vi vill förstås helst undvika att behöva besluta om utsläpp i efterhand, säger Amanda Hagerman till Nyhetsbyrån Siren. 

 Felrapporteringen ligger inom den så kallade väsentlighetsgränsen på 2,5 procent av den årliga utsläppsmängden.

Svenska cementtillverkaren Cementa redovisade ett negativt finansiellt resultat för 2018. Orsaken var enligt företaget den minskade tilldelningen av utsläppsrätter i kombination med ett fyrdubbelt pris på nya utsläppsrätter.

De utsläppsrätterna som företaget nu förlorar motsvarar den överskridande mängden koldioxidekvivalenter i ton. Cementa, som invände mot Naturvårdsverkets bedömning gällande 2020, har möjlighet att överklaga besluten till domstol. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.