Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Carlina, 15, tvingades gifta sig – på grund av klimatförändringar

Carlina Nortino, 15, var tvungen att gifta sig när hon var 13 år gammal eftersom klimatförändringar gjorde att hennes familj inte kunde försörja sig.Foto: / © Gethin Chamberlain

Carlina Nortino, 15, var tvungen att gifta sig när floden torkade ut.

Anledning: klimatförändringarna gjorde att hennes familj inte kunde försörja sig.

– Pappa tvingade mig att gifta mig eftersom vi inte hade tillräckligt med mat för att överleva, säger hon till The Guardian.

Nu fruktar experterna att den globala uppvärmningen leder till fler barnäktenskap.

Fiskarna i floden som ringlade genom byn Nataka i Nampulaprovinsen längs Moçambiques östkust var en av invånarnas största mat- och inkomstkällor.

Men sedan regnen – som brukade falla mellan september och mars – mer eller mindre upphört har floden torkat ut.

Konsekvensen för byborna är att de får kämpa allt hårdare för att hitta mat, och för att överleva har allt fler familjer nu börjat gifta bort sina unga döttrar. På så vis får de en mun mindre att mätta.

"Jag kunde inte försörja mina barn"

Carlina Nortino drömde om att utbilda sig till barnmorska, i stället blev hon bortgift när hon bara var 13 år gammal med en pojke som var några år äldre. 

– Jag ville inte gifta mig så ung, jag ville gå i skolan. Men pappa tvingade mig att gifta mig eftersom vi inte hade tillräckligt med mat för att överleva, säger hon.

Hennes pappa Carlitos Camilo har försörjt sin familj genom fiske och lantbruk. Han förklarar att han inte hade något val när klimatet förändrades:

– Om jag hade kunnat försörja mina barn hade jag aldrig övertalat henne att gifta vid en så ung ålder, säger han till The Guardian.

Klimatförändringarna leder nu allt oftare till att unga flickor i södra Afrika tvingas att gifta sig redan som barn, och flera forskare varnar för att det kommer fortsätta att öka skriver brittiske frilansjournalisten Gethin Chamberlain som driver projektet "Brides Under The Sun" med hjälp av finansiering från the European Journalism Center.

Klimatförändringar uppmuntrar till giftermål

– Vi har inga detaljerade siffror, men jag skulle uppskatta att mellan 30 och 40 procent av alla barnäktenskap i Malawi sker på grund av översvämningar och torka som orsakas av klimatförändringar, säger Mac Bain Mkandawire, vd för organisationen Youth Net and Counselling i Malawi.

När Malawis regering utredde de översvämningar landet drabbades av 2015 konstaterade de att en av sidoeffekterna var ett ökat antal barnäktenskap.

– För en del innebär det en lättnad att ge bort en av sina döttrar. Självklart spelar tradition roll, men klimatförändringarna uppmuntrar människor att gifta sig tidigt, säger Amos Mtonya på klimatdepartementet i Malawi till The Guardian.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.