Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Camille, 22, kallas för Frankrikes Greta Thunberg

Camille Etienne har 50 000 följare på Instagram.
Foto: Instagram

Camille Etienne är den 22-åriga franska kvinnan som blossat upp som den franska motsvarigheten till Greta Thunberg.

Efter att ha blivit viral under våren 2020 har hon kämpat med att sprida sitt budskap om klimatförändringarna.

– Det är inte säkert att vi lyckas, men vi måste försöka, säger Camille Etienne i en video som hon publicerat på Youtube.

Hon blev viral under förra våren efter att ha publicerat ett tio minuter långt tal på Youtube, där hon allvarsamt pratar om hur människan förstört klimatet, både för oss själva men också för djuren.

– Vi är den första generationen som växer upp med konsekvenserna av klimatförändringarna, och den sista som kommer kunna göra någonting åt dem, säger Camille Etienne i klippet.

I slutet av videon ger hon följande ödesmättade budskap:

– Det är inte säkert att vi lyckas, men vi måste försöka.

Camille Etienne kritiserar ofta oljebolagen.
Foto: Instagram

Camille Etienne: ”Kallas ofta för franska Greta”

Klippet blev snabbt viralt, och i dag ser många fransmän Camille Etienne som deras motsvarighet till den svenska klimataktivisten Greta Thunberg, 18.

– Jag kallas ofta för den franska Greta, det är nog bara för att jag är ung och engagerad för klimatet och den biologiska mångfalden, säger hon till Sveriges Radio.

Hon har likt Greta Thunberg tagit ett sabbatsår från studierna för att rikta allt sitt engagemang på de akuta miljöproblemen.

Hennes övergripande mål är att likt Greta, försöka sprida kunskap om de allt mer akuta miljöproblemen.

– I Frankrike handlar bara en procent av allt de som medierna rapporterar om, om miljöproblemen. Så om jag nu kan nå en riktigt stor men kanske inte så välinformerad publik så tackar jag alltid ja, min roll är att kommunicera och låna min röst till forskare som inte blir tillräckligt lyssnade på, säger Etienne i en intervju med Sveriges Radio.

https://www.instagram.com/p/CHun1fuhbbs/

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.