Cajsa Lovehav. Foto: PrivatCajsa Lovehav. Foto: Privat
Cajsa Lovehav.  Foto: Privat
Män äter mer rött kött. Foto: GUGGE ZELANDER / KVPMän äter mer rött kött. Foto: GUGGE ZELANDER / KVP
Män äter mer rött kött.  Foto: GUGGE ZELANDER / KVP
Och män bryr sig mindre om klimatet. Foto: NICLAS HAMMARSTRÖMOch män bryr sig mindre om klimatet. Foto: NICLAS HAMMARSTRÖM
Och män bryr sig mindre om klimatet.  Foto: NICLAS HAMMARSTRÖM

Cajsas klimatuppmaning till män: "Lyssna på kvinnor"

Publicerad

Kvinnor är bättre på miljötänk än män. 

Nu tipsar miljöbloggaren Cajsa Lovehav om hur män kan bli bättre på att bry sig om klimatet.

– Jag tror att män kan behöva lära sig att ta med kvinnors perspektiv och lyssna på kvinnor, säger hon. 

Kvinnor tänker mer på miljön och klimatet än män, enligt Konsumentverkets nya rapport

Detta tar sig till uttryck på flera sätt. Kvinnor är mer intresserade av vilken klimatpåverkan deras konsumtion har, än vad män är. 

Kvinnor anser också att de har bättre möjligheter att göra val med miljöhänsyn och anger i större utsträckning att de faktiskt gör val med klimatet i åtanke.

Av de tillfrågade kvinnorna anser 49 procent att det är viktigt att veta hur ett inköp påverkar, medan andelen män som tycker att det är viktigt är 39 procent.

Ett område där kvinnor i praktiken är mer klimatsmarta än män är konsumtionen av kött.

Män äter mer kött

Skillnaden mellan kvinnor och män är ganska stor för rött kött och korv medan det inte skiljer så mycket i konsumtionen av matfågel mellan män och kvinnor, enligt Jordbruksverket.

– Kvinnor äter mindre kött och har mindre klimatpåverkan, säger Cajsa Lovehav.

Hon har koll på kvinnor med klimatengagemang och har listat 100 kvinnliga miljöhjältar på sin blogg Gröna moment.

– Det finns kvinnor som verkar för miljön på flera olika områden, det kan röra sig om forskare, journalister, kulturpersoner och aktivister. Det finns en otrolig mångfald bland kvinnorna som engagerar sig för miljön.

Uppmaningen: "Lyssna på kvinnor"

Förutom att vara klimatbovar när det gäller köttkonsumtionen så har män en större benägenhet att resa på ett sätt som påverkar miljön negativt – män reser längre per dag och till större del i egen bil, enligt statistik från SL.

– En orsak är geografisk närhet till arbetsplatsen. Män har ofta längre till jobbet, medan kvinnor oftare arbetar centrumnära där kollektivtrafikförbindelserna är bra. Andra anledningar kan vara ekonomi och traditionella könsroller, säger Cajsa Lovehav.

Samtidigt är det få kvinnor som får komma till tals när experter tillfrågas om miljön.

– Listan har jag gjort för att råda bot på att kvinnor inte syns inom miljöområdet. 

– Nästan hälften av forskarna och lärarna vid de svenska universiteten är kvinnor, men i genomsnitt är endast omkring en fjärdedel av professorerna kvinnor. I Sverige är Naturvetenskap det område där det finns lägst andel kvinnliga professorer.

Vad kan män lära sig av kvinnor för att få bättre miljötänk?

– Studier visar att kollektiv intelligens stiger med antalet kvinnor i grupp.  Jag tror att män kan behöva lära sig att ta med kvinnors perspektiv på miljöfrågor och lyssna på kvinnor.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Klimat på Facebook – där kan du kommentera och diskutera våra artiklar

Expressen klimat

Till Expressens startsida

Mest läst i dag