Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Cajsas klimatuppmaning till män: "Lyssna på kvinnor"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Cajsa Lovehav.
Foto: Privat
Män äter mer rött kött.
Foto: GUGGE ZELANDER / KVP
Och män bryr sig mindre om klimatet.
Foto: NICLAS HAMMARSTRÖM

Kvinnor är bättre på miljötänk än män. 

Nu tipsar miljöbloggaren Cajsa Lovehav om hur män kan bli bättre på att bry sig om klimatet.

– Jag tror att män kan behöva lära sig att ta med kvinnors perspektiv och lyssna på kvinnor, säger hon. 

Kvinnor tänker mer på miljön och klimatet än män, enligt Konsumentverkets nya rapport

Detta tar sig till uttryck på flera sätt. Kvinnor är mer intresserade av vilken klimatpåverkan deras konsumtion har, än vad män är. 

Kvinnor anser också att de har bättre möjligheter att göra val med miljöhänsyn och anger i större utsträckning att de faktiskt gör val med klimatet i åtanke.

Av de tillfrågade kvinnorna anser 49 procent att det är viktigt att veta hur ett inköp påverkar, medan andelen män som tycker att det är viktigt är 39 procent.

Ett område där kvinnor i praktiken är mer klimatsmarta än män är konsumtionen av kött.

Män äter mer kött

Skillnaden mellan kvinnor och män är ganska stor för rött kött och korv medan det inte skiljer så mycket i konsumtionen av matfågel mellan män och kvinnor, enligt Jordbruksverket.

– Kvinnor äter mindre kött och har mindre klimatpåverkan, säger Cajsa Lovehav.

Hon har koll på kvinnor med klimatengagemang och har listat 100 kvinnliga miljöhjältar på sin blogg Gröna moment.

– Det finns kvinnor som verkar för miljön på flera olika områden, det kan röra sig om forskare, journalister, kulturpersoner och aktivister. Det finns en otrolig mångfald bland kvinnorna som engagerar sig för miljön.

Uppmaningen: "Lyssna på kvinnor"

Förutom att vara klimatbovar när det gäller köttkonsumtionen så har män en större benägenhet att resa på ett sätt som påverkar miljön negativt – män reser längre per dag och till större del i egen bil, enligt statistik från SL.

– En orsak är geografisk närhet till arbetsplatsen. Män har ofta längre till jobbet, medan kvinnor oftare arbetar centrumnära där kollektivtrafikförbindelserna är bra. Andra anledningar kan vara ekonomi och traditionella könsroller, säger Cajsa Lovehav.

Samtidigt är det få kvinnor som får komma till tals när experter tillfrågas om miljön.

– Listan har jag gjort för att råda bot på att kvinnor inte syns inom miljöområdet. 

– Nästan hälften av forskarna och lärarna vid de svenska universiteten är kvinnor, men i genomsnitt är endast omkring en fjärdedel av professorerna kvinnor. I Sverige är Naturvetenskap det område där det finns lägst andel kvinnliga professorer.

Vad kan män lära sig av kvinnor för att få bättre miljötänk?

– Studier visar att kollektiv intelligens stiger med antalet kvinnor i grupp.  Jag tror att män kan behöva lära sig att ta med kvinnors perspektiv på miljöfrågor och lyssna på kvinnor.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.