Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Busch Thor: ”Vänstern blir nationalistiska i den frågan”

Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt debatterade om kärnkraft i SVT:s ”Aktuellt”.Foto: SVT
Foto: SVT

Klarar Sverige klimatmålen utan kärnkraft?

Den frågan fick Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt och Kristdemokraternas Ebba Busch Thor debattera i SVT:s Aktuellt.

– Vi ska bygga ut det förnybara och sedan avveckla kärnkraften så att man har ett elöverskott och en trygg elförsörjning, säger Sjöstedt.

– Det är verklighetsfrånvänt, säger Ebba Busch Thor. 

Debatten om klimatfrågan pågår för fullt i polska Katowice där representanter från cirka 200 länder samlats. 

Men frågan är föga förvånande brinnande aktuell även i Sverige. På torsdagen debatterade Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt och Kristdemokraternas dito Ebba Busch Thor frågan om Sverige bör ha mer eller mindre kärnkraft. 

KD-ledaren menar att det kommer krävas mer el för att få ner utsläppen – och därmed stoppa nedläggningen av Ringhals 1 och 2 som är planerat att stängas 2019 och 2020.

– Man ska komma ihåg att det låga pris som vi har på el är tack vare all kärnkraft vi har. Just därför att det tar otroligt lång tid så är det otroligt dumt att lägga ner dem. Vårt förslag är att Vattenfall bör ompröva det beslutet. Om de ska ersättas med brunkol så motsvarar det utsläpp från sex miljoner bilar. Det är mer än alla Sveriges bilar, säger Ebba Busch Thor.

Sjöstedt och Busch Thor debatterade klimatet

Vänsterledaren Jonas Sjöstedt menar att man från kärnkraft får mindre el för pengarna, jämfört med solenergi och att bygga ut vindkraften. 

– Sedan skulle det ta mellan 15 och 20 år innan de börjar producera el. Vi har inte den tiden. Det är mycket mer bråttom än så och vi måste börja nu, säger han. 

Jonas Sjöstedt säger också att Ringhals 1 och 2 stängs ner för att de inte är konkurrenskraftiga. 

– Jag tycker det är viktigt att bygga ut det förnybara och sedan avveckla kärnkraften så att man har ett elöverskott och en trygg elförsörjning, säger han och tillägger senare: 

– Ni vill rädda kärnkraften, inte klimatet.

Busch Thor: ”Ni blir nationalistiska i den frågan”

Ebba Busch Thor kallar uttalandet för ”verklighetsfrånvänt”. 

– Vi behöver göra enorma insatser, både forskning och innovation och det kommer vi att göra satsningar på. Vi har en omfattande politik på det området. Men det går inte att komma ifrån att din politik bara är käck grön retorik som inte kommer få ner utsläppen. Ni blir nationalistiska i den här frågan i stället för att exportera el, säger KD-ledaren och fortsätter: 

– Vi behöver fortsätta satsa på solenergi men Sverige bör sluta se till bara våra egna gränser. Låt oss exportera mycket mer i stället. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.