Klimatet i inre Ostasien, som bland annat innefattar Mongoliet, är ett känsligt område där det blivit allt vanligare med värmeböljor under sommarmånaderna, de senaste åren.
Nu visar en ny internationell studie med forskare från Göteborgs universitet, att de senaste årens onormalt varma och torra somrar kan vara oåterkallelig.
Enligt forskarna kan det i värsta fall nå en brytpunkt, en så kallad tipping point, som sällan går att göra någonting åt.
Ett exempel på sådana brytpunkter är, enligt forskarna, att havsisen i Arktis försvinner under sommaren och att inlandsisen på Grönland smälter.
Brytpunkten är nära
Dealiang Chen, som är medförfattare i studien förklarar att tillsammans med höga temperaturer och minskad markfuktighet orsakas långvariga värmeböljor.
– Hur detta samband sett ut i ett längre, förindustriellt sammanhang är emellertid okänt eftersom det saknas långa observationer, säger Deliang Chen i ett pressmeddelande.
För att ta reda på om brytpunkten är nära eller inte, har forskarna bland annat läst av trädens årsringar. Genom trädringarna går det att utläsa vilken vattentillgång trädet fått för att växa – alltså markfukten.
Så med hjälp av studien fann forskarna att den senaste tidens värmeböljor tyder på att brytpunkten är nära. En brytpunkt som man aldrig kommer kunna återställa.
En förändring som kommer leda till ett mycket torrare klimat i inre Ostasien.
– Det skulle orsaka ökad stress på ekosystem och samhällen i denna redan känsliga region, säger Peng Zhang.