Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Brödinstitutet: Ät bröd – och rädda klimatet

Foto: Colourbox
Maria Sitell, talesperson på Brödinstitutet, menar att ett skifte i hur vi lever är nödvändigt.

Maten står för 20-25 procent av våra växthusgaser.

”Ett skifte i hur vi lever är helt nödvändigt”, skriver Maria Sitell, Anna Richert och Minna Hellmann i en debattartikel i SvD.

De tre menar att ”brödets nytta för klimatet glöms bort”.

– Allt bröd är klimatsmart. Oavsett om det rör sig om formfranska, fullkorn eller knäckebröd, säger Maria Sitell, talesperson på Brödinstitutet, till Expressen.

De tre debattörerna – Maria Sitell, Brödinstitutet, Anna Richert, Världsnaturfoden och Minna Hellman, Konsumentföreningen Stockholm – konstaterar i sin debattartikel i SvD:

”Om alla människor hade samma livsstil som stora delar av västvärlden har, behövs det ytterligare drygt fyra jordklot för att räcka till åt alla. En väg framåt mot ett hållbart samhälle för den planet vi har är att vi äter mer vegetabilier. Hit räknas bröd som är bra för klimatet och mer fullkorn som är bra för folkhälsan. En ny studie visar dock att svenskarna inte känner till brödets positiva egenskaper.”

”Bra både för hälsan och klimatet”

När Expressen pratar med Maria Sitell utvecklar hon resonemanget.

– Dels är det intressant att en mat är bra både för hälsan och klimatet. Vad som gör det bra för klimatet är att det ger extremt låga koldioxidutsläpp. Spannmål och bröd är ju lika vegetariskt och växtbaserat som en rotfrukt, en morot, ett äpple eller lök, säger Maria Sitell.

– Dessutom är det närodlat och kräver enormt liten vattenåtgång. Det är anpassat efter vårt väder och våra klimatförhållanden, och ger mycket näring per hundra gram. Vi får alltså mycket näring på ett ytterst litet utsläpp av koldioxider.

Vad säger du till dem som hävdar att man ska undvika bröd, alltså kolhydrater, om man vill gå ner i vikt?

– Att det är helt fel. För det första är allt bröd väldigt klimatsmart – oavsett om det rör sig om formfranska eller knäckebröd. Kolhydrater är kroppens främsta energiämne, men nästan alla behöver äta mer av långsamma kolhydrater som exempelvis fullkorn och hel frukt. 

– Det är absolut inte så att man går upp mer av kolhydrater än av proteiner och fett. Det handlar alltid om man äter mer än vad man gör av med. Problemet är att alltför många äter rätt stora mängde godis, söta drycker och rör sig för lite. 

– Fullkornsbröd ger ökad mättnad och är i själva verket väldigt bra för att hålla eller gå ner i vikt.

 

LÄS MER: Rådet efter julafton – som hjälper miljön

 

”Släng inte maten som blir över”

Jonatan Wranne, livscykelanalysspecialist vid IVL, Svenska miljöinstitutet, har ett enkelt ”matråd” hur du kan bidra till en bättre värld.

– Släng inte maten som blir över. Se till att använda resterna och laga nya rätter, säger Jonatan Wranne till Expressen.

Den springande punkten är produktionen av livsmedel som kommer från djur. 

Till exempel äter vi i Sverige ungefär dubbelt så mycket kött som den genomsnittliga världsmedborgaren. Det betyder att köttkonsumtionen står för en avsevärd del av det blågula koldioxidavtrycket.

Hur mycket kött vi kan äta och ändå klara klimatet är svårt att svara på. 

Forskare vid Chalmers i Göteborg hävdar att det räcker med halverad konsumtion av nöt- och griskött för att utsläppen ska kunna landa på maximalt två ton per person.

Vad är bäst att äta ur miljösynpunkt?

– Man bör titta på hur svensken åt förr i tiden med mycket spannmål, baljväxter och rotfrukter. Att fasa in mer vegetabilier, menar Jonatan Wranne.

 

 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!