Foto: ColourboxFoto: Colourbox
 Foto: Colourbox
Maria Sitell, talesperson på Brödinstitutet, menar att ett skifte i hur vi lever är nödvändigt.Maria Sitell, talesperson på Brödinstitutet, menar att ett skifte i hur vi lever är nödvändigt.
Maria Sitell, talesperson på Brödinstitutet, menar att ett skifte i hur vi lever är nödvändigt.

Brödinstitutet: Ät bröd – och rädda klimatet

Publicerad

Maten står för 20-25 procent av våra växthusgaser.

”Ett skifte i hur vi lever är helt nödvändigt”, skriver Maria Sitell, Anna Richert och Minna Hellmann i en debattartikel i SvD.

De tre menar att ”brödets nytta för klimatet glöms bort”.

– Allt bröd är klimatsmart. Oavsett om det rör sig om formfranska, fullkorn eller knäckebröd, säger Maria Sitell, talesperson på Brödinstitutet, till Expressen.

De tre debattörerna – Maria Sitell, Brödinstitutet, Anna Richert, Världsnaturfoden och Minna Hellman, Konsumentföreningen Stockholm – konstaterar i sin debattartikel i SvD:

”Om alla människor hade samma livsstil som stora delar av västvärlden har, behövs det ytterligare drygt fyra jordklot för att räcka till åt alla. En väg framåt mot ett hållbart samhälle för den planet vi har är att vi äter mer vegetabilier. Hit räknas bröd som är bra för klimatet och mer fullkorn som är bra för folkhälsan. En ny studie visar dock att svenskarna inte känner till brödets positiva egenskaper.”

”Bra både för hälsan och klimatet”

När Expressen pratar med Maria Sitell utvecklar hon resonemanget.

– Dels är det intressant att en mat är bra både för hälsan och klimatet. Vad som gör det bra för klimatet är att det ger extremt låga koldioxidutsläpp. Spannmål och bröd är ju lika vegetariskt och växtbaserat som en rotfrukt, en morot, ett äpple eller lök, säger Maria Sitell.

– Dessutom är det närodlat och kräver enormt liten vattenåtgång. Det är anpassat efter vårt väder och våra klimatförhållanden, och ger mycket näring per hundra gram. Vi får alltså mycket näring på ett ytterst litet utsläpp av koldioxider.

Vad säger du till dem som hävdar att man ska undvika bröd, alltså kolhydrater, om man vill gå ner i vikt?

– Att det är helt fel. För det första är allt bröd väldigt klimatsmart – oavsett om det rör sig om formfranska eller knäckebröd. Kolhydrater är kroppens främsta energiämne, men nästan alla behöver äta mer av långsamma kolhydrater som exempelvis fullkorn och hel frukt. 

– Det är absolut inte så att man går upp mer av kolhydrater än av proteiner och fett. Det handlar alltid om man äter mer än vad man gör av med. Problemet är att alltför många äter rätt stora mängde godis, söta drycker och rör sig för lite. 

– Fullkornsbröd ger ökad mättnad och är i själva verket väldigt bra för att hålla eller gå ner i vikt.

 

LÄS MER: Rådet efter julafton – som hjälper miljön

 

”Släng inte maten som blir över”

Jonatan Wranne, livscykelanalysspecialist vid IVL, Svenska miljöinstitutet, har ett enkelt ”matråd” hur du kan bidra till en bättre värld.

– Släng inte maten som blir över. Se till att använda resterna och laga nya rätter, säger Jonatan Wranne till Expressen.

Den springande punkten är produktionen av livsmedel som kommer från djur. 

Till exempel äter vi i Sverige ungefär dubbelt så mycket kött som den genomsnittliga världsmedborgaren. Det betyder att köttkonsumtionen står för en avsevärd del av det blågula koldioxidavtrycket.

Hur mycket kött vi kan äta och ändå klara klimatet är svårt att svara på. 

Forskare vid Chalmers i Göteborg hävdar att det räcker med halverad konsumtion av nöt- och griskött för att utsläppen ska kunna landa på maximalt två ton per person.

Vad är bäst att äta ur miljösynpunkt?

– Man bör titta på hur svensken åt förr i tiden med mycket spannmål, baljväxter och rotfrukter. Att fasa in mer vegetabilier, menar Jonatan Wranne.

 

 

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Klimat på Facebook – där kan du kommentera och diskutera våra artiklar

Expressen klimat

Till Expressens startsida

Mest läst i dag