Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Broar över E4 ska hjälpa renar få mat i klimatkrisen

Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

Klimatförändringarna tillsammans med en rad industrier i norr har gjort det svårare för renskötseln. 

Nu planeras för ett tiotal specialbyggda broar, ”renodukter”, i Norrbotten och Västerbotten, rapporterar Vetenskapsradion Klotet.

Varmare och mindre stabila vintrar har försämrat situationen för renen. Samtidigt trängs djuret undan från flera håll. Även skogsbruk, vattenkraft och gruvor gör rennäringen svårare, skriver Klotet

För att renarna lättare ska komma till nya betesmarker behöver de ofta gå över stora vägar, där de riskerar att bli påkörda. 

Därför är tanken att ett tiotal nya ”renodukter” ska byggas. Den första av dem kommer att byggas redan i år. Trafikverket planerar att de nya broarna i Norrbotten och Västerbotten ska byggas över E4:an norr om Umeå. 

– Nu ser jag verkligen fram emot att vi ska få möjligheten att passera ostört, säger renskötaren Tobias Jonsson till Klotet. 

Idag finns endast ett fåtal specialbyggda broar, och att fler planeras in har även uppmärksammats av den brittiska tidningen The Guardian

En fördel med de nya ”renodukterna” är att renskötarna har varit med och valt både plats och utformning för att renarna ska våga gå över, säger Tobias Jonsson. 

– Renarna ska kunna se åt sidorna så att det inte är som att gå in i en tunnel för dem. De vill inte bli instängda”, säger Tobias Jonsson. 

Renar plågas till döds efter hot mot Girjas sameby

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.