Brittiska tidningens vinkning till Thunberg

Greta Thunbergs kritik mot makthavarna under Stockholm Climate Live.
Greta Thunberg började sin protest den 20 augusti 2018, då hon ensam satte sig utanför riksdagshuset i Stockholm med sin i dag världskända skylt.
Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN
Drottning Elizabeth II.
Foto: MAUREEN MCLEAN/SHUTTERSTOCK / MAUREEN MCLEAN/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

I veckan snappade brittiska medier upp ett samtal där drottning Elizabeth kritiserade världsledarnas klimatåtgärder.

Det blev ämnet för The Sunday Times söndagsillustration – som skickar en blinkning till Greta Thunberg.

På illustrationen i The Sunday Times syns en ilsken drottning Elizabeth sitta bredvid en skylt där det står ”Irritated för klimatet”. Skylten anspelar på den svenska klimataktivisten Greta Thunbergs världskända ”Skolstrejk för klimatet”-skylt.

Illustrationen i The Sunday Times.
Foto: The Sunday Times

Bilden kommer efter att kungligheten i veckan kritiserade världsledarnas klimatarbete. Detta i ett samtal under öppningen av Wales parlament, vilket snappades upp på evenemangets liveströmning.

”Väldigt irriterande”

Drottningen var kritisk mot att det ännu inte står klart vilka som kommer att närvara vid klimatkonferensen COP26 – trots att makthavare världen över pratar om att vidta klimatåtgärder.

– Extraordinärt, är det inte? Jag har hört hur mycket som helst om COP... men jag vet fortfarande inte vem som kommer att komma. Ingen aning, sa hon enligt bland annat The Guardian.

– Vi vet bara vilka som inte kommer. Det är väldigt irriterande när de pratar, men inte agerar, fortsatte hon.

Senast på lördagen riktade Greta Thunberg liknande kritik mot världsledarnas brist på åtgärder. I ett tal under Stockholm Climate Live sa aktivisten:

– De bara fortsätter som förut. De bara pratar och tjafsar för att få det att framstå som att de gör något. Men utsläppen fortsätter fortfarande.

Se mer

Greta Thunbergs sång- och danskupp på scenen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.