Brasilien tackar nej till 200 miljoner: ”Behövs i Europa”

G7-ledarna överens om miljonplan för Amazonas.
Amazonas brinner, här i Vila Nova Samuel i Brasilien, men trots detta har landet tackat nej till ekonomiskt stöd.
Foto: ERALDO PERES / AP TT NYHETSBYRÅN
Brasiliens president Jair Bolsonaro anklagar G7-länderna för att behandla landet ”som en koloni”.
Foto: ERALDO PERES / AP TT NYHETSBYRÅN
Enligt en rapport från Brasiliens rymdmyndighet, INPE, har totalt 78 383 skogsbränder härjat i landet bara i år, varav hälften i Amazonas.
Foto: ERALDO PERES / AP TT NYHETSBYRÅN

Brasilien tackar nej till 200 miljoner kronor ämnade till att stödja landet i släckningsarbetet i Amazonas.

Under måndagens G7-möte presenterades ett förslag på en fond på 20 miljoner dollar för att rädda regnskogen, men Brasilien vill inte ha pengarna.

Detta kom bara några timmar efter att president Jair Bolsonaro anklagat G7-länderna för att behandla Brasilien ”som en koloni”.

Brasilien säger tack, men nej tack till 20 miljoner dollar – cirka 200 miljoner kronor – för att underlätta släckningsarbetet av bränderna i Amazonas.

– Vi uppskattar erbjudandet, men de resurserna behövs kanske mer i Europa för att hjälpa skogarna där, säger president Jair Bolsonaros stabschef Onyx Lorenzoni enligt nyhetsbyrån AFP.

– Macron kan inte ens undvika en förutsägbar brand i en kyrka som är ett världsarv. Vad tänker han att han kan lära vårt land?, fortsatte Lorenzoni och åsyftade branden i Notre Dame tidigare i år.

Över 44 000 brasilianska trupper kämpar i dagarna med att försöka få bukt med de hundratals skogsbränder som härjar i Amazonas regnskogar. 

200 miljoner från G7

Initiativet kommer från den så kallade G7-klubben, ledarna för världens sju största ekonomier – USA, Frankrike, Tyskland, Japan, Kanada, Storbritannien och Italien – som i dagarna samlats i franska Biarritz.

Under ett möte, vilket USA:s president Donald Trump valt att inte närvara vid, diskuterade G7-ledarna hjälp till Amazonas och enades om ekonomiskt stöd på 20 miljoner dollar.  

Pengarna är dock inte öronmärkta till just Brasilien, och det brinner även i Amazonas djungel i grannländerna Bolivia och Peru.

Fler initiativ för att rädda Amazonas, som ibland kallas för ”världens lungor”, ska presenteras på FN:s klimatkonferens i New York i september.

Bolsonaros ilska

Bara några timmar innan Brasilien officiellt avfärdade G7-ländernas erbjudande gick landets högerpopulistiske president till attack mot sina välgörare.

Jair Bolsonaro kallade G7-ländernas initiativ en attack på Brasiliens suveränitet.

Presidenten anklagade G7-ländernas ledare för att behandla Brasilien ”som en koloni eller ett ingenmansland”, enligt nyhetsbyrån Reuters.

1 660 bränder – på två dagar

Skogsbränder i Amazonas jättelika regnskogar är inte en ovanlig företeelse, men det nuvarande läget är krisartat. 

Enligt en rapport från Brasiliens rymdmyndighet, INPE, har totalt 78 383 skogsbränder härjat i landet bara i år, varav hälften i Amazonas.

Det är det högsta antalet sedan myndigheten började sina mätningar 2013, skriver nyhetsbyrån AFP.

Mellan torsdagen och fredagen startade 1 663 nya bränder i regnskogen, enligt INPE, och flera hundra under lördagen.

Bränderna fortsätter att härja i Amazonas.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.