Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Bränderna kan hindra oss från att hitta nya läkemedel

Minst 25 procent av dagens moderna läkemedel innehåller ämnen från regnskogens växter.Foto: ERALDO PERES / AP TT NYHETSBYRÅN
När skogen brinner riskerar värdefulla – och ännu oupptäckta – arter gå förlorade.Foto: TT NYHETSBYRÅN / Jessica Gow

Amazonas växtrikedom ger upphov till mängder av läkemedel.

När skogen brinner riskerar värdefulla – och ännu oupptäckta – arter gå förlorade.

Ekosystemtjänster är ett begrepp som används för att visa den nytta som människan får ut av naturens arbete. Växter renar luft, insekter pollinerar grödor och vår hälsa ökar i naturen. 

När Amazonas regnskog brinner riskerar vi att förlora växter som exempelvis kan användas till läkemedel, enligt Cecilia Lindblad, handläggare på Naturvårdsverket och svensk kontaktperson för IPBES, en FN-expertpanel för biologisk mångfald och ekosystemtjänster.

– Människan har inte forskat på allt som finns i Amazonas. Det finns en resurs av oupptäckta ingredienser till mediciner som nu kanske går upp i rök, säger hon.

Amazonas ekosystem rymmer fler djur- och växtarter än någon annanstans på planeten och mängder av arter återstår att upptäcktas. 

Brasiliens president Jair Bolsanaro har fått mycket kritik för hur han hanterat bränderna i Amazonas.

Läkemedel kommer från regnskogen

Runt 120 receptbelagda läkemedel världen över har sitt direkta ursprung från regnskogens växter – från cancerläkemedlet Vinkristin till astmamedicinen Teofyllin, skriver organisationen Conservation International. 

– Regnskogen har en väldigt unik mångfald som är viktig för hela planeten. Där finns mängder av arter med medicinska egenskaper och bara en bråkdel har studerats, säger Alexandre Antonelli, professor i biologisk mångfald vid Göteborgs universitet och forskningschef på Kew Gardens i London.

– Mellan 50-80 procent av alla mediciner som vi har i dag kommer ursprungligen från olika växtarter. Det är möjligt att vi kan upptäcka botemedel mot sjukdomar som Alzheimers, hiv och cancer i Amazonas regnskog.

Växter kan användas mot cancer

Minst 25 procent av dagens moderna läkemedel innehåller ämnen från regnskogens växter – dessutom har många syntetiska motsvarigheter också sitt ursprung där, enligt en rapport från FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation.

Enligt USA:s nationella cancerinstitut har 70 procent av 3 000 identifierade växter i regnskogen egenskaper som kan vara användbara för cancerbehandlingar, skriver Conservation International.

Kinin, ett ämne som används mot malaria, utvinns från kinaträdet i Sydamerika.

80 procent av befolkningen i utvecklingsländer förlitar sig fortfarande på traditionell medicin från naturen, enligt WHO.

SE MER: På fredagen gjorde Greta Thunberg sin första klimatstrejk i USA, vilket skapade tumult.