Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Bränderna i Kalifornien – är det en klimateffekt?

Hör svenska Josefine Hallén som hjälpte sin vän att fly bränderna.
Att bränderna blir vanligare på grund av klimatförändringar är tveklöst, menar Gunilla Svensson, professor i meteorologi vid Stockholms universitet.Foto: QIAN WEIZHONG / STELLA PICTURES/XINHUA/AVALON.RED B950
Brandsäsongen har förlängts med uppemot två månader de senaste 100 åren, skriver Business insider.Foto: QIAN WEIZHONG / STELLA PICTURES/XINHUA/AVALON.RED B950
Skogsbränder rasar i den amerikanska delstaten Kalifornien. Foto: XINHUA / XINHUA/SIPA USA SIPA USA
Tusentals har tvingats evakuera sina hem. Foto: XINHUA / XINHUA/SIPA USA SIPA USA
Hus som brunnit ner. Foto: QIAN WEIZHONG / STELLA PICTURES/XINHUA/AVALON.RED B950
Gunilla Svensson, professor i meteorologi vid Stockholms universitet.Foto: Pressbild / Pressbild
1 / 7

Skogsbränder rasar återigen i den amerikanska delstaten Kalifornien.

Att bränderna blir vanligare på grund av klimatförändringar är tveklöst, menar Gunilla Svensson, professor i meteorologi vid Stockholms universitet.

– Ju längre säsong utan nederbörd desto mer lättantänt blir det, säger hon.

Klimatförändringarna gör att sommaren i Kalifornien blir allt varmare och torrare. Brandsäsongen har också förlängts med uppemot två månader de senaste 100 åren, skriver Business insider.

Med höstens intåg förvärras situationen eftersom hårda vindar sprider lågorna över allt större områden. De så kallade Santa Ana-vindarna för med sig het, torr luft från ökenområden, vilket gör bränderna svårare att släcka.

Enligt meteorologiprofessorn Gunilla Svensson förstärker klimatförändringarna ofta rådande klimat på en plats.

– I Kalifornien varierar längden på regnsäsongen mycket mellan åren och när det blir varmare flyttar nederbördsområdena norrut. Det ökar risken för längre torrsäsonger, säger hon.

Dödligaste och dyraste branden i fjol

Förra hösten slukades staden Paradise i norra Kalifornien i den dödligaste skogsbranden i delstatens historia. 

Kaliforniens guvernör konstaterade då att problemen väntas öka i takt med klimatförändringarna.

Fjolårets bränder var dessutom den ekonomiskt mest kostsamma naturkatastrofen det året och innebar rekordförluster på motsvarande 235 miljarder kronor, enligt försäkringsjätten Munich Re. 

– Man kan ändå poängtera att det är en rik plats och samhället klarar av att evakuera och återbygga i större utsträckning, jämfört med katastrofer på andra platser i världen, säger Gunilla Svensson.

– Personligen tycker jag att bränder är bland det värsta som finns. Jag har bott i Kalifornien och det är väldigt påtagligt när man har en brand nära. Man blir väldigt liten som människa. Det går otroligt fort när bränderna tar fart, de kan flytta sig snabbt och tända stora ytor. Det är läskigt.

Två brandmän kämpar i lågorna.Foto: XINHUA / XINHUA/SIPA USA SIPA USA

”Anledningen är glasklar”

Myndighetsdata visar att nio av tio av de största bränderna i delstatens historia har inträffat sedan 2003, varav fem efter 2010. Mätningarna inleddes 1933.

Och enligt en studie som publicerats i Nature är bränder tio gånger vanligare i västra USA i dag jämfört med 50 år sedan.

Ytterligare en studie visar att klimatförändringarna har fördubblat områdena som drabbas av skogsbränder bara under de senaste 30 åren.

– Bränderna kommer fortsätta att bli större, och anledningen till det är glasklar, säger klimatforskaren Park Williams i en kommentar.

Brinner i Arktis

Det är inte bara Kalifornien som brinner. Under sommaren har skogsbränder konstaterats i såväl Sibirien som Grönland.

Enligt EU:s mättjänst observerades över 100 intensiva och långlivade bränder vid norra polcirkeln sedan början av juni. Extremvädret i Arktis drivs på av klimatförändringar.

– Klimatet har gjort att naturen är känsligare och bränder startar lättare. Men även utan människan skulle det pågå naturliga skogsbränder emellanåt också, orakade av åskväder och blixtnedslag. Det har varit orsaken när det brunnit i Sibirien och norra Kanada, säger Gunilla Svensson.

Skogsbränder i Sibirien kan påverka globala uppvärmningen:

Här är orsakerna ligger bakom de återkommande bränderna i samma område.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.