Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Bränderna i Amazonas skadar människans hälsa

Brasiliens president inför eldförbud i Amazonas
Efter bränderna i Amazonas höjer läkare ett varningens finger – och säger att röken kan vara skadlig för människans hälsa.Foto: FERNANDO BIZERRA JR / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Förra månaden blev himlen i Sao Paolo, Brasilien, svart efter att ett tjockt röklager från bränderna lagt sig över staden.Foto: FERNANDO BIZERRA JR / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Amazonas skogar brinner. 

Ekologer har varnat för brändernas påverkan på den globala uppvärmningen och klimataktivister har kallat på världsledarnas uppmärksamhet för att stoppa elden. 

Nu höjer även läkare ett varningens finger – och säger att brandröken kan vara skadlig för människans hälsa.

Bränderna som i detta nu förödar ”jordens lungor” kan också skada dina. Det skriver Medical Daily i en artikel om skogsbrändernas påverkan på den mänskliga kroppen. 

Amazonas skogar förser jorden med 20 procent av det syre som världens befolkning andas in. De växande bränderna hotar nu att förstöra den rena luften och med det – föra med sig skadliga effekter. 

Lungsjukdomar, astma och bronkit 

Förra månaden blev himlen i São Paulo, Brasilien, svart efter att ett tjockt röklager från bränderna lagt sig över staden. De omkring 11,9 miljoner invånare som bor i staden, och 21 miljoner som bor i storstadsområdet, var tvungna att andas in röken som blockerade ut solen. 

Att utsättas för brandrök i stora mängder för med sig en serie av allvarliga hälsorisker. Bland annat kan det förstöra kroppens celler och luftvägar vilket leder till en dålig syresättning av kroppen. 

– När du andas in rök får du i dig alla möjliga former av farliga rökpartiklar, kemikalier och gaser. Kroniska lungsjukdomar, astma, emfysem och kronisk bronkit kan bli mycket värre när du andas in rök, säger Diana Gall, läkare på Doctor4U till Daily Express. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.