Bränder, Trump och en ö som sjunker – så var klimatåret 2017

KALIFORNIEN: Hundratals hem förintades av lågorna när USA:s västkust härjades av skogsbränder
Foto: MIKE ELIASON / AP TT NYHETSBYRÅN
SYDSUDAN: John Khong Joak, 62 år, fiskar i träsket för att föda sin familj. Han berättar att vattnet växer igen mer och mer. Det blir svårare att fiska och fisken dör när algväxterna ökar.
Foto: NICLAS HAMMARSTRÖM

USA:s meddelade utträde ur Parisavtalet, en ny EU-förordning gällande plastpåsar började gälla, och hos ungdomar är klimatet en viktig valfråga.

År 2017 bjöd miljömässigt på både toppar och dalar.

Här kommer en tillbakablick på klimatåret som gått:

Lingonris, stubbar och stenar sticker upp ur det tunna snötäcket när Donald Eriksson kommer körande bakom ett hundspann i skogen i norrländska Vindeln.
Foto: LISA MATTISSON EXP / LISA MATTISSON

Svenska vintern på väg att försvinna

Barmark på skoterleder, hundslädar som kör på lingonris, och skidanläggningar utan konstsnö hotas av nedläggning. Bristen på snö var påtaglig i stora delar av fjällvärlden.

Samtidigt visade en prognos från SMHI att klimatförändringar och global uppvärmning gör att den svenska säsongen med snötäcke minskar med ytterligare 10 till 20 dagar inom några år.


Protestmarschen gick från kapitolium till Vita huset.
Foto: TASOS KATOPODIS / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Tiotusentals i protest mot Trumps klimatpolitik

När Donald Trump firade 100 dagar som president i april tog tiotusentals amerikaner till gatorna för att visa sitt missnöje mot presidenten – och framför allt klimatpolitiken.

– Trump förstör allt det Obama åstadkom. Han inser inte att klimatfrågan påverkar oss alla. Det påverkar honom. Förändring är oundviklig och vi kan lösa det, klimatpåverkan förändrar bara sättet vi lever på, sade New York-bon Michele Holmes, som åkte till Washington för att demonstrera, till CNN.

Månaden efter meddelande officiella källor inom Vita huset att USA skulle dra sig ur Parisavtalet.

Nyadiim Kuol, 67 år, försöker rädda vad som räddas kan på odlingen som krympt till omkring tio kvadratmeter. Omkring tio majsplantor är allt hon har kvar efter översvämningen.
Foto: NICLAS HAMMARSTRÖM

Nödropet inifrån: ”Hjälp oss! Vi dör här”

På grund av krig och konflikter är klimatforskningen minimal i Sydsudan. Men sommarregnen har minskat med 15-20 procent sedan mitten på 70-talet, och genomsnittstemperaturen har ökat med 0,4 grader per årtionde.

I ett land där se miljoner människor är allvarligt utsatta för svält påverkar extremväder möjligheten att få få mat för dagen allvarligt.

Farrah Jean Gwin blev med sitt hus under en av de värsta skogsbränderna i Kalifornien på över 50 år.
Foto: AXEL ÖBERG

Rädslan efter jättebränderna: Är det bara början?

Om klimatfrågan har ett brandlarm gick det i USA hösten 2017. I enorma skogsbränder har 43 människor omkommit, och den amerikanska staten har under året spenderat över 16 miljarder på brandbekämpning.

Farrah Jean Gwin var en av dem förlorade sitt hus och allt som var kvar i det i lågorna.

– När jag flydde branden insåg jag att jag hade saker kvar i bilen jag ville hämta. Det hade bara gått några minuter när jag sprang tillbaka men då var hela huset redan slukat av lågor, säger hon.


Miljö och klimat är en viktig politisk fråga för unga.
Foto: NICLAS HAMMARSTRÖM

Ungdomarnas viktigaste fråga: Klimatet och miljön

Miljö och klimat är den fråga som flest väljare mellan 18 och 29 år ser som sin viktigaste politiska fråga, visar en undersökning från Novus som P3 nyheter beställt. 

Av de 1 003 personer som tillfrågats svarade 14 procent att klimat och miljö är allra viktigast för dem, tätt följt av skola och utbildning.


Johanna Holmberg specialstuderar blåstång, en av Östersjöns viktigaste arter.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Larmet om Östersjön: Kan förvandlas till en insjö

Forskare varnar i för att klimatförändringarna gör vattnet i Östersjön både sötare och varmare. Expressen besökte Askölaboratoriet i Trosa skärgård tillsammans med Johanna Holmberg, mastersstudent i marinbiologi vid Stockholms universitet. Johanna Holmberg specialstuderar blåstång, en av Östersjöns viktigaste arter.

– Ett tecken på att blåstången inte mår så bra är att det växer alger på den, det sker både när det är övergödning och när det blir varmare och det gör att tången mår sämre och till slut dör, sade hon då.


12-åriga Ben Dunivan som bor på ön, fastnar med sin cykel i vattenmassorna.
Foto: NICLAS HAMMARSTRÖM

De lämnar inte sin sjunkande ö

På ön Tangier som ligger i Atlanten utanför Washington DC lever 460 personer. De riskerar att bli klimatflyktingar, då ön sakta försvinner ned i havet. 

Sedan 1850 har två tredjedelar av Tangier sjunkit ner i vattnet. Men invånarna själva tror inte det är klimatet de behöver frukta:

– Jag tror inte att det är någon klimatförändring som gör att vår ö försvinner, säger hon och lägger till:

– Vad vi behöver är en mur mot erosionen! säger Lisa Crocket, 57.

Genom ett nytt program hoppas forskare kunna föda upp nya koraller vid det Stora barriärrevet – en insats av global betydelse.
Foto: / AP QUEENSLAND TOURISM

Forskarnas nya insats ska rädda korallrev

Ett försök att föda upp nya koraller från insamlade korallägg och spermier ska rädda Stora Barriärrevet. Forskare har omplacerat larver vid olika rev, hittills med lyckat resultat. 

Genom projektet hoppas forskarna återställa skadad korall, något som tidigare gjorts med framgång i Filippinerna. Anna Marsden, vd bakom The Great Barrier Reef Foundation, uppger att forskningen är ett viktigt steg för revet – men att det inte innebär att problemen som orsakas av klimatförändringen försvinner.

– Det finns mer arbete att göra, men det här är definitivt ett stort steg framåt för revet och för återställningen och reparationen av rev över hela världen, säger hon till the Guardian 

Fler kunder väljer bort kassarna.
Foto: CHUCK BURTON / AP TT NYHETSBYRÅN

Fler svenskar väljer bort plastkassar

Den 1 juni 2017 trädde en ny EU-förordning i kraft som tvingar butiker att informera sina kunder om plastpåsars skadliga effekter på miljön. I Sverige valde i och med detta flera butiker att börja ta betalt för plastpåsar, för att få kunder att återanvända påsar de redan har.

Och enligt butikskedjorna hade beslutet effekt. I december uppskattade kedjorna att köpen av plastkassar minskat med 30-50 procent jämfört med samma period 2016, rapporterar TT.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.