Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Boris Johnsons nya klimatlöfte – sätter press på andra världsledare

Boris Johnson sätter nya höga mål för nedskärningar av de brittiska utsläppen.
Foto: JOHN SIBLEY / AP/ TT
Johnson uppmanar andra världsledare att följa efter.
Foto: AP / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson har högt ställda mål.

Fram till 2030 vill han skära ner på landets koldioxidutsläpp med 68 % jämfört med 1990 års nivåer.

Nu utmanar han andra världsledare att komma fram med lika ambitiösa planer.

Boris Johnson växlar upp i kampen mot klimatkrisen. Inför nästa veckas virtuella klimattoppmöte, som bland andra Storbritannien är värd för, kommer premiärministern med ett nytt utspel. Storbritannien ska skära ner på växthusgaser mer och snabbare än någon annan stor ekonomi i världen under kommande årtionde. 

68 % är den magiska siffran. Så mycket ska utsläppen ner fram till och med 2030 jämfört med 1990. Det är en bra bit över Sveriges mål och en bra bit över det tidigare målet på 57 %. 

– Vi har bevisat att vi kan reducera våra utsläpp och samtidigt skapa hundratusentals jobb. Vi tar ledningen med ett nytt ambitiöst mål, säger Boris Johnson enligt the Guardian.

– Storbritannien uppmanar alla världsledare att ta fram egna, ambitiösa planer för att dra ner på utsläppen och att sätta ett mål om nettonollutsläpp.

Miljögrupper önskade sig ännu mer

Målet kommer att lämnas in till FN som en del av Storbritanniens löfte inom ramen för Parisavtalet. 

Men även om målet är högt ställt, så hade flera miljögrupper önskat sig mer. 

– Det är ett viktigt framsteg, men ändå inte tillräckligt. Mer ambitiösa nedskärningar är både möjliga och nödvändiga. Vi måste även komma ihåg att klimatet inte reagerar på målsättningar. Handling är det som räknas, säger Ed Matthew, från the Climate Coalition, till the Guardian.

Miljöorganisationer skrev i ett brev till Boris Johnson i förra månaden med uppmaningar om 75-procentiga nedskärningar, vilket de medgav var ett svårt mål att uppnå – men ändå möjligt. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.