Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Boris Johnson hånas efter flygningen till G7-mötet

USA:s finansminister Janet Yellen om skatten som påverkar storföretagen.
Boris Johnson tog flyget till Cornwall – 35 minuter från London.
Foto: Andrew Parsons / TT
Boris Johnson inspekterar solpaneler i Cornwall.
Foto: JON SUPER / AP/ TT

Premiärminister Boris Johnson står värd för G7-mötet i brittiska Cornwall i helgen. 

På mötet är planen att främst diskutera pandemin – och hur klimatkrisen ska tacklas.

Då valde Boris Johnson att flyga de 40 milen till Newquay med privatflyg.

G7-mötet inleds på fredag, men redan på onsdagen tog sig Boris Johnson till Cornwall. Med en Airbus A321. 

Den 35 minuter långa, nästan 40 mil långa flygningen släppte ut växthusgaser nästan fem gånger så stora som motsvarande tågresa skulle ha gjort, skriver Business Insider

En av G7-mötets viktigaste punkter: ”Tackla klimatförändringarna och bevara planetens biologiska mångfald”. På den officiella sajten för mötet står också att läsa: ”Vi skyddar vår planets framtid genom att röra oss mot nettonollutsläpp och att genom finansiellt stöd hjälpa utvecklingsländer att göra detsamma.” 

Boris Johnson hånas för tweeten

I en tweet – ackompanjerad av en bild när han kliver av planet – skriver Boris Johnson att mötet handlar om att återuppbygga ”bättre, mer rättvist och grönare”.

https://twitter.com/BorisJohnson/status/1402659741738885120

Nu hånas premiärministern, som vill framställa sig som en klimat- och miljökämpe, för tweeten. Han kallas för allt från dum till pinsam och elitist. Kritiken från politiska motståndare lät inte heller vänta på sig. 

– På ett toppmöte med klimatförändringarna i topp på agendan och med en premiärminister som ska hålla klimatmöte till hösten är valet att flyga från London till Cornwall skrattretande verklighetsfrånvänt, säger Liberaldemokraternas talesperson Wera Hobhouse till the Mirror

– Om premiärministern var seriös när det gäller att hantera klimatförändringarna skulle han lämna jetflyget hemma i stället för att försöka tävla med Biden.

Boris Johnson försvarar sitt sätt att ta sig till den inte alltför långväga landsändan. 

– Om du attackerar att jag kom hit med flyg, vill jag respektfullt peka på att Storbritannien är ledande i utvecklandet av hållbart flygbränsle. Och en av punkterna i vår tiopunktsplan i den gröna revolutionen är att nå ”jetnoll” också.

Här ramlar president Joe Biden – tre gånger

USA:s president sågs snubbla flera gånger på väg in i Air Force One i mars.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.