Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Bolsonaros anklagelse: De anlägger bränderna

Rekordmånga bränder i Amazonas regnskog
Det har brunnit vid 73 000 tillfällen i Amazonas i år.Foto: AP
NASA har tagit sattelitbilder av bränderna i Amazonas.Foto: NASA EARTH OBSERVATORY HANDOUT / EPA / EPA TT NYHETSBYRÅN
Jair Bolsonaro anklagar NGO:s för att ligga bakom bränderna.Foto: MARCELO SAYAO / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Bilden visar skogsskövling i Amazonas 2004.Foto: ap
Foto: JOEDSON ALVES / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Foto: MARCELO CAMARGO / AP TT NYHETSBYRÅN
1 / 7

Jair Bolsonaro anklagar aktivister för att ha anlagt bränderna i Amazonas.

Enligt den brasilianske presidenten har organisationer utfört dåden för att ”orsaka problem för Brasilien”, skriver the Guardian.

– De som förstör Amazonas och som låter skövlingen av skogen fortsätta uppmuntras av Bolsonaros regerings gärningar och policys, säger Danicley Aguiar vid Greenpeace till tidningen.

Sedan en halvmånad tillbaka rasar kraftiga bränder i Amazonas regnskog. I nuläget handlar det om cirka 9 500 eldar runtom. 

Situationen orsakar grava problem för såväl naturlivet som lokalbefolkningen och lantbrukare. Många har tvingats fly från sina åkrar och djur. 

Nu har också Brasiliens president, Jair Bolsonaro, kommit med en allvarlig anklagelse om brändernas uppkomst. Enligt honom är det icke-statliga organisationer, så kallade NGO:s, som ligger bakom eldinfernot, skriver the Guardian.

Med det antyder presidenten att miljöaktivister kan ligga bakom dåden.

 – På frågan om bränderna i Amazonas, som enligt min uppfattning kan ha startats av NGO:s för att de har förlorat pengar. Vad är syftet? Att skapa problem för Brasilien, sa presidenten under ett möte med Brasiliens stålindustriskongress enligt the Guardian.

Klimatforskaren: ”Amazonas klarar inte av mycket mer avskogning”

Miljöaktivister: ”Absurt”

Tidigare under dagen hade Jair Bolsonaro även hävdat att grupper gick ut i Amazonas, startade bränder för att sedan kunna filma dem. Inget av påståendena kunde dock beläggas med några källor.

Greenpeace har lagt fram ett uttalande för att bemöta presidentens anklagelse. De kallar påståendet för ”absurt”.

– De som förstör Amazonas och som låter skövlingen av skogen fortsätta uppmuntras av Bolsonaros regerings gärningar och policys. Sedan regeringen kom till makten har en systematisk söndring av Brasiliens miljöpolicys pågått, säger Danicley Aguiar vid Greenpeace i Brasilien till the Guardian.

Sedan skogsbrändernas början har Amazonas utsöndrat stora mängder värme i atmosfären. Reckordet kom 15 augusti då regnskogsområdet utsöndrade 700 procent mer värme än genomsnittet för de senaste femton åren.

Totalt under 2019 har det brunnit vid 73 000 tillfällen i Brasilien, varav hälften av bränderna har inträffat i Amazonas. Det är en ökning med 84 procent jämfört med i fjol.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.