Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Bolsonaro öppnar för exploatering av reservat

Demonstranten om Bolsonaros miljöpolitik i Stockholm.
Jair Bolsonaro har nu varit president i Brasilien i 400 dagar. Foto: RAJAT GUPTA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Brasiliens regering vill låta företag exploatera regnskogen. Foto: Daniel Lamborn / Daniel Lamborn

Brasiliens president Jair Bolsonaro har presenterat ett lagförslag om att han vill öppna för gruvexploatering och oljeborrning i landets urfolksreservat. 

Förslaget får hård kritik av miljöorganisationer, skriver Financial Times. 

Draget att öppna upp ursprungsbefolkningens mark, mesta delen i Amazonas regnskog, för exploatering skulle hjälpa till att motverka fattigdom, menar Brasiliens regering. 

Lagförslaget om att det ska bli tillåtet med gruvexploatering och oljeborrning i landets urfolksreservat ska presenteras för kongressen omgående. 

I somras när Amazonas härjades av bränder skapade Jair Bolsonaro rubriker genom att hävda att det var klimataktivister som kunde ha tänt på. 

När han nu tycker att Amazonas ska kunna exploateras av företag blir reaktionerna starka. 

Oro över landets ekonomi 

Climate Observtory, en grupp av flera miljöorganisationer, säger i ett uttalande att Bolsonaros senaste förslag förstör Brasiliens internationella rykte och försvårar landets position som ett land för utländska företag att investera i. 

”Ansvarsfulla investerare som oroar sig över klimatkrisen kommer troligen inte vilja ha avskogning och blod från ursprungsbefolkning i sina portföljer”, skriver de i uttalandet enligt Financial Times.  

Ordföranden över Brasiliens nationalbank Roberto Campos Neto varnade förra veckan för att regeringens miljöpolitik skadade investeringar i en redan bräcklig ekonomisk tid. 

I Brasilien finns omkring 300 ursprungsstammar. De flesta av dem motsätter sig kommersiell gruvutvinning av rädsla för att det skulle äventyra deras ekonomier och samhällen. 

Ursprungsbefolkningen kämpar för Amazonas överlevnad 

Ursprungsbefolkningen kämpar för Amazonas överlevnad.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.