Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Boaty McBoatfaces första upptäckt för klimatforskningen

Boaty McBoatface på sitt första uppdrag i Antarktis. Foto: POVL ABRAHAMSEN /BAS /SWNS.COM / SWN / SOUTH WEST NEWS SERVICE TT NYHETSBYRÅN

Den brittiska forskningsubåten Boaty McBoatface gjorde på sin första expedition en imponerande upptäckt för klimatforskningen, skriver CNN.

Den fjärrstyrda undervattensfarkosten hittade en betydande koppling mellan höjda havstemperaturer och vindar i Antarktis.

Boaty McBoatface har avklarat sin jungfruresa – en 180 kilometer lång färd i undervattensdalarna i Antarktis.

Resultatet visar att de allt starkare vindarna i regionen skapar turbulens i havet vilket gör att varmare vatten blandas med det kallare vattnet i djupet.

Effekterna aldrig tidigare dokumenterade

Den ökande medeltemperaturen är en stark orsak till höjda vattennivåer, enligt forskarna bakom projektet.

De antarktiska vindarna blir allt kraftigare när ozonlagret blir tunnare och växthusgaserna ökar, men vilken effekt det har på haven har inte tidigare dokumenterats, enligt forskningsrapporten.

Boaty McBoatface känd från tävling

Boaty McBoatface blev känd efter en namngivningstävling för ett brittiskt forskningsfartyg där allmänheten fick delta – och det skämtsamma förslaget vann en storseger.

Det statliga forskningsråd som hade sista ordet i namngivningen avslog dock folkets röst och fartyget fick namnet ”RRS Sir David Attenborough”, efter den kända tv-personligheten.

Som kompensation fick dock den gula ubåten bära namnet Boaty McBoatface.

https://twitter.com/CNN/status/1141065344674619392

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!