Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

BMW-reklamen i Greta Thunbergs DN fälld

Följ senaste nytt i Expressen TV.
BMW:s annons i Dagens Nyheter den 6 december 2020.
Greta Thunberg.
Foto: STEFFEN TRUMPF / DPA/PICTURE-ALLIANCE/IBL DPA
Gustav Martner på Greenpeace.
Foto: Will Rose / © Will Rose / Greenpeace
Greta Thunberg utanför riksdagen 2018, med sin numera välkända skylt.
Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN
Greta Thunberg utanför riksdagen 2018, med sin numera välkända skylt.
Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN

Greta Thunberg klev in som chefredaktör för en dag på Dagens Nyheter den 6 december i fjol. 

I tidningen annonserade biljätten BMW med en helsidesannons som tydligt flörtade med aktivistens strejkskylt, och som påstod att märket är bäst för klimatet.

Nu har annonsen fällts av Reklamombudsmannens opinionsnämnd.  

Dagens Nyheters tidning med Greta Thunberg som chefredaktör handlade till mer än hälften om klimatkrisen. Flera företag hade köpt helsidesannonser, bland annat BMW.  

I biltillverkarens annons stod ”Världens bästa bilmärke för klimatet”, målat på en skylt som står lutad mot en vägg. Utseendet på skylten för tankarna till Greta Thunbergs berömda ”Skolstrejk för klimatet”-skylt. På skylten står också att ”BMW är världens mest hållbara biltillverkare enligt Dow Jones Sustainability Index 2020”. 

Nu har reklamen fällts av Reklamombudsmannens opinionsnämnd, Ron. Nämnden skriver att reklamen ”innehåller ett vilseledande miljöpåstående”. 

BMW försvarade sig i ett yttrande till Ron med att DN:s läsare skulle ha koll på Dow Jones Sustainability Index, där bilmärket alltså hamnat på första plats. Det köpte inte nämnden som i stället menar att reklamen tolkas som att BMW är bäst jämfört med alla andra bilmärken – vilket inte bevisats.

Vill se reklamförbud mot miljöfarliga produkter 

Gustav Martner på Greenpeace är glad att reklamen fälldes, men säger samtidigt att ”skadan redan är skedd”. 

– Annonsen har ju redan nått alla DN:s läsare, och BMW får inte några särskilda konsekvenser. 

Han påpekar att rankningen som BMW hamnade högst i inte innehöll flera andra bilmärken som Volvo, Toyota – och Tesla. Gustav Martner vill se en lag som förbjuder miljöfarlig reklam på samma sätt som reklam för alkohol. 

– Jag skulle vilja se att vi hade ett totalförbud mot reklam för bilar med förbränningsmotorer, för oljebolag och för flygbolag. Det är ju inte en konstig idé, vi har ju totalförbud mot cigarettreklam till exempel. Här släpar miljöfrågan efter, vi har ju väldigt mycket restriktioner mot reklam för skadliga produkter. 

”Tar till oss”

Carl Lindwall är presskontakt för BMW i Sverige. Han skriver att bolaget är stolta över sitt miljöarbete: 

”Tyvärr fick vi inte gehör för våra synpunkter om att BMW är världens bästa bilmärke för klimatet, trots att BMW är utsedd till världens mest hållbara biltillverkare enligt Dow Jones Indices. Vi tar till oss av Reklamombudsmannens utlåtande inför kommande reklamkampanjer om vårt hållbarhetsarbete.” 

Greta Thunberg om diagnosen

Aktivisten Greta Thunberg om hur man ska tänka om man fått diagnosen autism.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.