Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Bloggaren Lisa, 47: Så får du ett klimatsmart kontor

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Lisa Månsson brinner för klimatsmarta lösningar.
Foto: Reynaldo Mendoza
– Ju mer man lär sig desto mer engagerad blir man, säger hon.
Foto: Reynaldo Mendoza

Du kanske har koll på ditt hem – men hur ser det ut på jobbet?

Bloggaren Lisa Månsson, 47, har tipsen för ett klimatsmart kontor.

– Ju mer man lär sig desto mer engagerad blir man, säger hon.

För några år sedan valdes Lisa Månssons familj ut av Tyresö kommun som "ekopiloter". De utbildades, coachades och fick i uppdrag att leva klimatsmart, vilket i sin tur ledde till att Lisa startade bloggen Ekolisa.

– Fokusen på bloggen är mycket vad kan du som privatperson göra. Men jag har haft olika teman, det har handlat om kläder, transport och resor, säger hon.


LÄS ÄVEN: Elina, 37, odlar grönsaker – och gör egen deodorant 


Hon har varit en del i att skapa ekoguider för medveten konsumtion och lyfter ofta frågor som gynnar klimatet.

– Ju mer man lär sig desto mer engagerad blir man. Vi förstår att vi måste ändra på saker. Det är en ödesfråga för oss människor. Ska vi bara se på när allt går åt skogen eller ska vi göra något?

Återvinning är viktigt

I ett av de senare blogginläggen skriver Lisa Månsson om hur man går tillväga för att skapa ett grönt kontor. I en bild indelas guiden i flera delar, bland annat "runt skrivbordet", "påväg till kontoret" och "i kontorslandskapet".

– Återvinning, till exempel. Slänger man allt i en enda stor soptunna eller har man sortering som alla kan hitta? Det handlar dels om papper, se till att de hamnar i återvinningen, säger hon och fortsätter:

– Se till att inte skriva ut om det inte behövs. Man behöver hänga med i den nya tekniken och använda den, i stället för att ha allt i pärmar.

– Se till att alla andra skärper sig, säger Lisa.
Foto: Reynaldo Mendoza

"Föregå med gott exempel"

Lisa Månsson tipsar också om att inte låta datorn stå igång när du inte använder den. Spara energi – och tänk också på att släcka lampor precis som hemma.

– Det händer att jag åker bil eller buss till jobbet, men jag skulle vilja tipsa folk om att cykla. Man får ju som ett träningspass då också. Prova, om du har ett rimligt avstånd till jobbet.

Slutligen kommer den kanske viktigaste punkten:

– Se till att alla andra skärper sig. Utbilda på kontoret och föregå med gott exempel inför andra, säger Lisa Månsson.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.