Lisa Månsson brinner för klimatsmarta lösningar. Foto: Reynaldo MendozaLisa Månsson brinner för klimatsmarta lösningar. Foto: Reynaldo Mendoza
Lisa Månsson brinner för klimatsmarta lösningar. Foto: Reynaldo Mendoza
– Ju mer man lär sig desto mer engagerad blir man, säger hon. Foto: Reynaldo Mendoza– Ju mer man lär sig desto mer engagerad blir man, säger hon. Foto: Reynaldo Mendoza
– Ju mer man lär sig desto mer engagerad blir man, säger hon. Foto: Reynaldo Mendoza

Bloggaren Lisa, 47: Så får du ett klimatsmart kontor

Publicerad

Du kanske har koll på ditt hem – men hur ser det ut på jobbet?

Bloggaren Lisa Månsson, 47, har tipsen för ett klimatsmart kontor.

– Ju mer man lär sig desto mer engagerad blir man, säger hon.

För några år sedan valdes Lisa Månssons familj ut av Tyresö kommun som "ekopiloter". De utbildades, coachades och fick i uppdrag att leva klimatsmart, vilket i sin tur ledde till att Lisa startade bloggen Ekolisa.

– Fokusen på bloggen är mycket vad kan du som privatperson göra. Men jag har haft olika teman, det har handlat om kläder, transport och resor, säger hon.

 

LÄS ÄVEN: Elina, 37, odlar grönsaker – och gör egen deodorant 

 

Hon har varit en del i att skapa ekoguider för medveten konsumtion och lyfter ofta frågor som gynnar klimatet.

– Ju mer man lär sig desto mer engagerad blir man. Vi förstår att vi måste ändra på saker. Det är en ödesfråga för oss människor. Ska vi bara se på när allt går åt skogen eller ska vi göra något?

Återvinning är viktigt

I ett av de senare blogginläggen skriver Lisa Månsson om hur man går tillväga för att skapa ett grönt kontor. I en bild indelas guiden i flera delar, bland annat "runt skrivbordet", "påväg till kontoret" och "i kontorslandskapet".

– Återvinning, till exempel. Slänger man allt i en enda stor soptunna eller har man sortering som alla kan hitta? Det handlar dels om papper, se till att de hamnar i återvinningen, säger hon och fortsätter:

– Se till att inte skriva ut om det inte behövs. Man behöver hänga med i den nya tekniken och använda den, i stället för att ha allt i pärmar.

– Se till att alla andra skärper sig, säger Lisa.Foto: Reynaldo Mendoza

"Föregå med gott exempel"

Lisa Månsson tipsar också om att inte låta datorn stå igång när du inte använder den. Spara energi – och tänk också på att släcka lampor precis som hemma.

– Det händer att jag åker bil eller buss till jobbet, men jag skulle vilja tipsa folk om att cykla. Man får ju som ett träningspass då också. Prova, om du har ett rimligt avstånd till jobbet.

Slutligen kommer den kanske viktigaste punkten:

– Se till att alla andra skärper sig. Utbilda på kontoret och föregå med gott exempel inför andra, säger Lisa Månsson.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Klimat på Facebook – där kan du kommentera och diskutera våra artiklar

Expressen klimat

Till Expressens startsida

Mest läst i dag